– Framför allt så är det det vi benämner ”klamp och duns”, man kan kalla det för ”spring i lägenheten”, säger Lars Lansinger, nattchef på Störningsjouren i Göteborg AB till Ekot.
Störningsjouren i Göteborg har sett en fyrtioprocentig ökning av störningsärenden under 2020 jämfört med året före. Själva ökningen inleddes efter det att pandemin bröt ut i mars.
Liknande trender syns även på andra håll. Den privata aktören Svenska störningsjouren samt störningsjourerna hos Stockholmshem och MKB:s fastighetsbolag i Malmö har sett anmälningsökningar på mellan 25 och 30 procent mellan 2019 och 2020.
Mer hemarbete under pandemin kan vara en förklaring till detta, tror Lars Lansinger — både i form av fler människor hemma som skapar mer ljud och en minskad toleransnivå.
– Jag tänker på alla de här människorna som jobbat hemifrån, som inte har gjort det tidigare, där upplever man en enorm frustration. Då sitter man hemma och jobbar i lägenheten och så hör man mycket mer ljud. Det är många fler som också är hemma runtomkring. Och sedan blir det kväll, då vill man kanske titta på tv och koppla av och då hör man grannarna igen och då nästan exploderar det, säger han till Ekot.