Aldrig tidigare har Uppsala golfklubb kunnat öppna samtliga sina banor redan i mars. Men årets milda vinter med mycket blåst har varit optimalt för banorna, som bjöd in till spel den här helgen.
– När vi öppnade nu under fredagen och lördagen har det varit otroligt mycket folk, säger klubbchefen Christer Schenholm.
Öppningen brukar alltid vara efterlängtad, men Christer Schenholm säger att han märkt ett ännu större tryck i år. Det har varit som ett kosläpp, och han tror att det har att göra med coronaviruset.
Människor ska hålla sig hemma i stor utsträckning men gärna gå ut och motionera – fast inte för nära andra. I tider som präglas av coronaviruset passar golfen som motionsform bra.
– Jag tror att man vill få något positivt i dessa negativa tider, det känns som att det är så. Man hör lite när man lyssnar på folk, säger Schenholm.
Fullbokat
Även Bryngfjordens golfklubb i Karlstad, som öppnade under lördagen – nästan en månad tidigare än vanligt – har märkt av ett större tryck än vid tidigare säsongsöppningar.
– Vi hade en bit över 200 personer i dag (lördag), det var fullbokat från klockan 8 till efter 16, säger Bryngfjordens klubbchef Jonas Seleskog.
– Många saker går bort som man inte kan göra, då blir det här ett bra alternativ. Det är många saker i ett, det är motion, det är socialt, det är kul och det är lite tävling.
På Djursholms golfklubb har paret Gösta och Cecilia Bergman spelat varje dag den senaste veckan.
– Får vi inte träffa barnbarnen under dessa coronatider kan vi lika väl gå ut och spela golf i stället, förklarar Cecilia Bergman.
"Vår stora förtjänst"
Riktlinjer för spelet finns förstås, med tanke på den rådande situationen.
I Uppsala har man placerat ut plasthandskar vid varje tee för den som vill använda krattan vid bunkern eller lyfta flaggstången vid greenen. På Bryngfjordens bana lägger man inte ens ut några krattor i bunkrarna och låter entrédörren till klubbhuset stå öppen hela dagen för att folk ska slippa ta i handtaget samtidigt som man uppmanar till att inte stå för nära varandra.
– Det är vår stora förtjänst, att det går att uppnå allt det som Folkhälsomyndigheten vill även om man spelar, så det är ju kalas, säger Jonas Seleskog.
I flera länder i Europa, exempelvis i Storbritannien, har alla golfbanor stängt på grund av coronapandemin.
– Det får ju stå för dem, de gör vad de tror är rätt. Men jag tror att låta folk gå ute på golfbanan... det känns ofarligt, säger Seleskog.