Studie: Äldre mår bättre – trots pandemi

Utsatta, utpekade och i många fall isolerade. Men trots en tuff coronavår mår äldre personer bättre än på flera år, visar en ny studie.
–Vi tänkte att välbefinnandet skulle vara på nedåtgående, men det var precis tvärtom, säger forskaren Pär Bjälkebring.

Välbefinnandet bland personer mellan 65 och 71 är bättre än på flera år visar en ny. Arkivbild.

Välbefinnandet bland personer mellan 65 och 71 är bättre än på flera år visar en ny. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-12 19:30

Studien, som har gjorts sedan 2015 på centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, mäter livstillfredsställelse, ensamhet, ekonomisk tillfredsställelse och självskattad hälsa.

De senaste åren visar en gradvis nedgång i den självskattade hälsan. Men i årets resultat ökar uppskattningen bland de drygt 1 000 personer, alla mellan 65 och 71 år, som tillfrågats. Dessutom uppgav 75 procent att man var nöjd eller mycket nöjd med sin ekonomi – även det en ökning och ett trendbrott jämfört med tidigare år.

– Båda hade gått upp ganska mycket. Så vi började fundera på varför det var så i stället för att gå nedåt, säger Pär Bjälkebring, en av tre forskare bakom studien.

"Känns som struntsaker"

En förklaring tror Bjälkebring finns i att många sätter sin psykiska hälsa och sitt välbefinnande i relation till andra.

– Förra året jämförde man kanske sin ekonomiska situation eller hälsa med någon som har det bättre. I år jämför man med personer som har förlorat jobbet på grund av covid eller som ligger i respirator, säger Bjälkebring.

– Problemen man hade förra året känns som struntsaker. Nu är man glad att ha sin hälsa och ekonomi i behåll.

Sedan coronapandemins utbrott har personer över 70 år pekats ut som särskilt utsatta för viruset. Av Sveriges drygt 5 500 döda är nästan 5 000 personer från 70 år och uppåt.

70-plus mindre oroliga

Den psykiska ohälsan i landet väntas öka rejält i spåren av pandemin. Regeringen har bland annat skjutit till 24 miljoner till landets regioner för att stärka verksamheter fokuserade på området. Även där är äldre en riskgrupp som kan drabbas hårt.

– De har verkligen varit i fokus i vår, säger Bjälkebring.

Runt 45 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att man oroar sig för sin egen eller sina näras hälsa. Men få av dessa var väldigt oroliga. Däremot visade det sig att de över 70 år var mindre oroliga än de under 70 år, trots att det bara skiljer något år mellan dem.

– Det vi ser är att de som är över 70 år håller på mer med social distansering och gör man rätt saker är det helt rationellt att vara mindre orolig. Då är chansen att bli smittad lägre, medan personer 65–69 år inte håller sig undan i samma grad, säger Pär Bjälkebring.

Svårt att generalisera

Enligt honom är engelskans "resilient", uthållig eller motståndskraftig, ett ord som beskriver äldre personer i Sverige bra den här våren. Samtidigt menar Bjälkebring att en viktig lärdom är att inte dra alla över en kam.

– Äldre människor som grupp är väldigt olika varandra. Man måste se till individen när man tittar på det här för att hjälpa de som behöver det.

Fakta: Undersökningen

Undersökningen görs årligen sedan 2015 på centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet och mäter fyra aspekter av välbefinnande (livstillfredsställelse, ensamhet, ekonomisk tillfredsställelse och självskattad hälsa).

Drygt 1 000 personer tillfrågas i undersökningen som är en del i ett projekt där personer födda mellan 1949 och 1955 följs.

Samma personer deltar återkommande.

Källa: Göteborgs universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!