Studie: Kemikalier kan öka diabetesrisk hos barn

Risken för typ 1-diabetes kan öka hos barn om mamman utsätts för vanligt förekommande kemikalier under graviditeten, enligt en ny undersökning. Kemikalierna finns i både mat och vatten och dessutom är förpackningarna för snabbmat ett problem.

En ny svensk studie visar på en koppling mellan högfluorerade kemikalier (PFAS) och typ 1-diabetes. Arkivbild.

En ny svensk studie visar på en koppling mellan högfluorerade kemikalier (PFAS) och typ 1-diabetes. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg

Hälsa och sjukvård2020-07-29 21:30

En ny svensk studie visar på en koppling mellan högfluorerade kemikalier (PFAS) och typ 1-diabetes.

– Vi är alla utsatta för de här kemikalierna, ingen kommer helt undan eftersom de finns i både mat och vatten. Men beroende på vilken livsstil man har, kan vissa har mycket högre halter av PFAS i kroppen. Det är till exempel en risk att äta mycket snabbmat eftersom PFAS används som ytbehandling på bland annat pizzaboxar och micropopcornens påsar, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro universitet och en av forskarna bakom studien.

I studien, som har publicerats i tidsskriften Environment International , har runt 1 600 blivande mammor och barn från de nordiska länderna undersökts eftersom typ 1-diabetes är en av de mest vanligt förekommande kroniska sjukdomarna i de länderna.

"Måste begränsas mer"

Sedan 1950-talet har antalet fall av typ 1-diabetes i de nordiska länderna ökat. Men de senaste åren har kurvan planat ut.

– Det kan bero på att det införts striktare regleringar av PFAS. Men vår undersökning visar att de måste begränsas mer och då är det viktigt att fortsätta ta reda på exakt vilka kemikalier som påverkar mamma och foster, säger Tuulia Hyötyläinen.

Hon säger att PFAS framförallt förekommer inom industrin och att man måste visa på hälsorisker för att få fler att begränsa sin användning.

– De vill inte byta bort något som fungerar bra. Sedan måste man också ha evidens för att regeringar ska göra något åt det och införa restriktioner, säger Tuulia Hyötyläinen.

Ökad risk för glutenallergi

I ännu en studie från Örebro universitet visar och också forskarna på ett samband mellan PFAS och celiaki, även kallad glutenintolerans.

– Precis som för typ 1-diabetes kan PFAS-exponering i moderlivet och som spädbarn, påskynda utvecklingen av celiaki hos de barn som har genetiska anlag för sjukdomen, säger Tuulia Hyötyläinen.

Fakta: Typ 1-diabetes och celiaki

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte.

Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor. Det är inte bara barn som insjuknar i diabetes typ 1 utan det kan ske även vid vuxen ålder.

Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Celiaki är samma sak som glutenintolerans och gluten finns i vete, råg och korn.

När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur kan det leda till näringsbrist och ohälsa.

Källa: Örebro universitet, diabetes.se och celiaki.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!