– Vi är ett segt släkte och vi har klarat av allt hittills, men det här är absolut den tuffaste perioden, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, till TT.
Danmark är världsledande inom minkuppfödning. Där finns cirka 1 100 uppfödare, vilket kan jämföras med Sveriges 40.
Men just nu pågår massavlivning, sedan danska myndigheter beslutat att alla djur ska avlivas så fort smittan upptäcks på en gård och dessutom alla minkar på gårdar inom en radie på 7,8 kilometer därifrån.
– Vi pratar om flera miljoner minkar som avlivas, så det är klart att det påverkar allt och alla, säger Jörgen Martinsson.
Men hur? Det vågar han inte ens spekulera i.
Halv procents dödlighet
Den drabbade uppfödaren på Listerlandet hade följt instruktionen att skicka in självdöda djur för analys och förra veckan kunde Statens veterinärmedicinska anstalt konstatera att en inskickad mink bar på smitta. Ungefär samtidigt visade det sig att även uppfödaren har covid-19.
Det rör sig om en normalstor gård med uppåt 10 000 minkar, enligt Martinsson. Gården har isolerats, men någon avlivning är inte planerad.
– Erfarenheten från både Holland och Danmark är att när väl en mink blivit smittad så går det ganska snabbt tills i princip alla minkar på gården blir smittade, säger han.
De allra flesta får lindriga symptom eller inga alls och tillfrisknar inom cirka två veckor. Ett litet antal dör – på den aktuella gården har ungefär en halv procent gjort det hittills. Förhoppningen är sedan att ny provtagning om ett par veckor ska visa att de minkar som överlevt bär på antikroppar.
Febrilt sökande
I Danmark pågår ett febrilt sökande efter orsaken till smittspridningen bland mink. En teori bland minkuppfödarna är att myndigheternas kontrollanter är boven i dramat. Organisationen Bæredygtigt Landbrug polisanmälde därför under tisdagen den danska myndigheten Fødevarestyrelsen.
Men Jörgen Martinsson menar att detta mest är ett uttryck för frustration bland de danska uppfödarna.
– Det är kaos i Danmark. Det är många förhastade beslut som har tagits och det är mycket kritik på alla håll och kanter.
Fyndet av virus på en dansk måsfot har också väckt stor uppmärksamhet och måsarnas eventuella roll för smittspridningen ska utredas vidare. Det är ett faktum att måsar ofta är intresserade av minkgårdarna, speciellt när minkarna fodras.
Saknar väggar
På de flesta svenska gårdar bor minkarna i så kallade skugghus, som saknar heltäckande väggar.
TT: Är det inte läge att avskärma skugghusen så att måsar inte kan ta sig in?
– Det är svårt att göra från en dag till en annan, svarar Jörgen Martinsson, som anser att det behövs fler fynd än ett enstaka innan en sådan åtgärd vidtas.
Snart är det dags för avlivning och så kallad pälsning på minkgårdarna och då sparas bara avelsdjuren. När det är dags för parning igen i början av mars kommer det att visa sig om några uppfödare bestämt sig för att lägga ner.
Det som blir avgörande är hur pandemin utvecklar sig, hur försäljningen går på pälsauktionerna i februari och hur efterfrågan utvecklar sig i Kina, enligt Jörgen Martinsson.
– Det finns mycket beslutsunderlag ännu att få, innan man måste bestämma sig, säger han.