Det finns en viss möjlighet att coronaviruset kan vara luftburet, uppgav WHO vid en presskonferens i fredags. Något som i så fall skulle innebära att mindre droppar kan spridas med luften och inandas.
Urban Kumlin är överläkare i Umeå inom klinisk virologi och infektionssjukdomar. Han tycker att det är bra att WHO går ut med att coronaviruset kan vara luftburet.
– Jag har trott det hela tiden, säger han.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker däremot att WHO:s uttalande är problematiskt. De har varken berättat vad de grundar omsvängningen på eller visat på några studier, säger han.
– Men generellt så finns det inslag av konstiga smittvägar i nästan alla sjukdomar, som inte är så vanliga men som händer. Förmodligen är det så även med coronaviruset: det kan säkert sprida sig något längre under vissa omständigheter. Inte minst i vårdsituationer, men där har man redan i dag skyddsutrustning för det, säger han.
TT: Men skulle WHO verkligen gå ut med det här om det bara var enskilda fall?
– Jag vet inte. Eftersom de inte har hänvisat till vad de grundar sitt uttalande på så är det väldigt svårt att kommentera det, säger Anders Tegnell.
Snabb spridning
Det kallas aerosolsmitta när små droppar kan spridas via luften, till skillnad från droppsmitta där stora partiklar har en ballistisk bana. Är man smittad med luftburen aerosolsmitta och hostar eller nyser så kan hundratusentals partiklar slungas ut i luften, berättar Urban Kumlin. Det kan även smitta via andning i viss grad.
– Ju mindre partiklar, desto längre tid och sträcka flyter de i luften. Är de mindre än tre mikrometer så sjunker de inte. Det gör att det inte räcker att hålla en till två meters avstånd, säger han.
Skulle det vara aerosolsmitta så kan det vara en förklaring till att viruset sprider sig så snabbt.
Inte utesluta risk
Det kan även delvis förklara utbredningen av pandemin, säger Urban Kumlin.
– Jag tror att det har ett inflytande. Men jag vet inte hur stort. När man hamnar på en så hög nivå av smittspridning så har jag svårt att förstå att det bara skulle vara kontakt- och droppsmitta.
TT: Vad betyder det när vi ska skydda oss mot smittan?
– Man ska inte interagera så mycket med andra människor om man inte har en utläkt infektion. Det är en viss risk att bli smittad, framförallt om man är inomhus i samma rum som någon som hostar eller nyser. Men man kan inte helt utesluta att det är en viss risk även annars. Hur stor den risken är, det är svårt att veta, säger han.
– Men den bör ha inflytande på rekommendationer om skyddsåtgärder från bland annat WHO.
Ändrar inte strategi
Folkhälsomyndigheten kommer inte att ändra den svenska strategin eller sina rekommendationer till allmänheten förrän WHO klargör vad de baserar uttalandet på, konstaterar Anders Tegnell.
– Det finns ingenting i spridningen i Sverige i dag som talar för att luftburen smittspridning är en vanlig väg, eller den viktiga vägen som håller igång epidemin, säger han och fortsätter:
– Det får enormt stora konsekvenser om man landar i att det här verkligen är luftburet. Det skulle bli väldigt omvälvande för väldigt mycket av det vi gör. Men det finns inga indikationer på att det är så.