Sverige kan behöva hjälp från andra länder

Sverige kan komma att behöva hjälpt från andra länder för att klara intensivvården på grund av alla covidpatienter. Gränsen för vad vården klarar av är snart nådd.

Gränsen för vad den svenska intensivvården klarar av är snart nådd.

Gränsen för vad den svenska intensivvården klarar av är snart nådd.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-11 12:35

Inom det närmsta dygnet kan regionerna fatta beslut om en så kallad eskaleringsplan. Detta eftersom läget i den svenska vården nu är så allvarligt att gränsen för vad den klarar av snart är nådd. Det uppger Socialstyrelsen för Dagens Medicin.

– Det kommer att komma ett beslut om en nationell eskaleringsplan inom det närmsta dygnet. Vi ska se vad vi kan göra för att maximera resurserna, säger Sten Rubertsson, stabsläkare i intensivvård på Socialstyrelsen, till tidningen.

För tillfället vårdas 259 patienter för covid-19 inom den svenska intensivvården, vilket är färre än hälften av antalet patienter när det var som flest i våras. Trots det är trycket på ett sätt högre nu, eftersom personalen inte räcker till, vilket gör det svårt att växla upp antalet platser.

– I våras kom vi upp i cirka 1 100 platser men jag känner mig osäker på att vi kan komma upp i de nivåerna igen eftersom folk är slutkörda. På nationell nivå har vi en viss iva-kapacitet kvar, men den är stretchad långt utöver det normala och väldigt ojämnt fördelad. Vi kan inom kort behöva ta kontakt med andra skandinaviska länder. Det finns ett nätverk för det, säger Sten Rubertsson.

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande uppgift om var beslutet om eskaleringsplan fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!