Sverige med i EU-förhandlingar om coronavaccin

Sverige ska delta i EU-gemensamma upphandlingar för ett framtida coronavaccin. En grupp av sju länder ska sköta förhandlingarna rörande förköpsavtal med vaccinutvecklare, och med i gruppen är Sverige.

När ett vaccin mot coronaviruset finns kan Sverige få ta del av det genom upphandlingar av EU. Arkivbild.

När ett vaccin mot coronaviruset finns kan Sverige få ta del av det genom upphandlingar av EU. Arkivbild.

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-23 20:35

Regeringen beslutade i måndags att Sverige ska vara med i de EU-gemensamma upphandlingarna.

– Det är en väldigt viktig del för Sverige, som för andra länder, att säkra upp ett vaccin så att vi kan återgå till ett mer normalt liv när ett vaccin väl finns på plats, säger socialminister Lena Hallengren (S).

EU-kommissionen kommer att teckna förköpsavtal med flera olika vaccinutvecklare, och vaccin som visar sig fungera kommer sedan att fördelas mellan EU:s länder efter folkmängd. Det ser ut som att alla EU-länder kommer att delta i upphandlingarna. En förhandlingsgrupp med representanter för Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen och Spanien ska sköta förhandlingarna.

– Alla medlemsstater kommer att ha inflytande men det är sju länder som har en särskild roll i det här förhandlingsarbetet och där Richard Bergström i egenskap av vaccinsamordnare kommer att vara en av dem, det tycker jag känns väldigt bra, säger Lena Hallengren.

De länder som är med i de gemensamma upphandlingarna får inte själva förhandla med samma aktörer som EU-kommissionen, om de inte väljer att avstå från de avtal som EU-kommissionen tecknar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!