Sverige sticker ut i europeisk coronarapport

Det tog längre tid för Sverige än för andra europeiska länder att hämma smittspridningen av coronaviruset. Dessutom tog det längre tid att få ner antalet nyinskrivna på IVA, enligt en europeisk rapport.

Folkhälsomyndighetens lokaler i Solna norr om Stockholm. Arkivbild.

Folkhälsomyndighetens lokaler i Solna norr om Stockholm. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-22 19:05

Sverige sticker ut i den ekonomiska samarbetsorganisationens OECD:s genomgång av coronahanteringen i 31 europeiska länder, rapporterar flera medier sedan journalisten Emanuel Karlsten uppmärksammat rapporten.

I Sverige tog det 58 dagar att sänka R-talet, det vill säga hur många nya personer som varje smittad överför viruset till, till 1 sedan det kulminerade den 7 mars. Siffran ska jämföras med snittet på 34 dagar. OECD kan dock inte redovisa motsvarande siffra för sex av de 31 länderna, eftersom de inte hade lyckats sänka R-talet till 1 när rapporten sammanställdes.

– Mätningen är gjord då Sverige ökade testningen väldigt mycket och ju fler man testar, desto fler fall hittar man – då blir det svårare att få ned R-talet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

OECD konstaterar att det inte går att se något samband mellan graden av nedstängning och hur lång tid det tog att få ned R-talet.

Enligt rapporten har det även tagit längre tid för Sverige än andra länder att minska antalet nyinskrivna på intensivvårdsavdelningar. Frankrike minskade exempelvis antalet nyinskrivna med 80 procent på tre–fyra veckor, medan det tog elva veckor för Sverige att göra samma sak.

På plussidan har effekterna inom svensk ekonomi varit mildare än övriga länder, enligt rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!