Sverige vill göra sexleksakerna sÀkrare

Allt fler skadas av sexleksaker som anvĂ€nds fel. Nu har ett svenskt organ tagit initiativ till en internationell standard för produkterna. –Det visade sig att det fanns ett behov, sĂ€ger Anna Sjögren, projektledare pĂ„ Svenska institutet för standarder (Sis).

Standardförslaget för sexleksaker syftar till att bidra till att minska antalet skador. Arkivbild.

Standardförslaget för sexleksaker syftar till att bidra till att minska antalet skador. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-01-11 20:30

Efter att ha mött flera patienter dĂ€r sexleksaker fastnat och lett till skador frĂ„gade en svensk lĂ€kare Sis om det fanns nĂ„gon reglering av produkterna – vilket det inte gjorde.

– Sedan gick vi ut och frĂ„gade, bĂ„de i Sverige och i vĂ€rlden, leverantörer, tillverkare och medicinskt kunniga om en standard skulle kunna bidra till en mer kvalitetssĂ€krad bransch. Och intresset fanns, sĂ€ger Anna Sjögren, projektledare för kvalitetssĂ€kring av preventivmedel och sexleksaker vid Sis.

Sis tog initiativ till en global sÄ kallad ISO-standard, och förslaget Àr nu ute pÄ remiss vÀrlden över.

– Det Ă€r nu pĂ„ remiss hos alla ISO-medlemslĂ€nder och det Ă€r 165 stycken. I Sverige hoppas vi fĂ„ input frĂ„n andra tillverkare, stora Ă„terförsĂ€ljare, typ apoteket, sĂ€ger Sjögren.

"Inte lösa alla problem"

Den lĂ€kare som tog upp problemet med Sis ligger Ă€ven bakom en studie som visar att antalet incidenter pĂ„ grund av felanvĂ€ndandet av sexleksaker ökat, och att det i sin tur kan leda till bestĂ„ende skador och onödiga samhĂ€llskostnader. I studien, som fokuserar pĂ„ saker som fastnat i Ă€ndtarmen, framkommer dock att det inte alltid Ă€r sexleksaker som anvĂ€nts – ibland Ă€r det Ă€ven ljus, burkar och flaskor. Framför allt gĂ€ller detta mĂ€n.

– Man kanske har anvĂ€nt en produkt som var avsedd för vaginalt bruk analt och dĂ„ finns det inget tillrĂ€ckligt stopp sĂ„ den har Ă„kt upp och fastnat, sĂ€ger Anna Sjögren och fortsĂ€tter:

– En standard kan ju inte lösa alla problem och vad folk anvĂ€nder för olika produkter. Men det vi hoppas Ă€r att produkterna inte orsakar skada, Ă„tminstone inte nĂ€r de anvĂ€nds rĂ€tt.

Fokus pÄ riskanalys

Standardförslaget fokuserar mycket pÄ riskanalys och innefattar Àven bland annat krav pÄ tydlig konsumentinformation.

– Om man gör en dildo till exempel, och man vet att den kanske skulle kunna anvĂ€ndas pĂ„ fel sĂ€tt ska man tĂ€nka "vad kan vi göra för att den inte ska orsaka skada?". Är det storleken eller nĂ„gon designĂ„tgĂ€rd som kan göra att den inte kan Ă„ka in för lĂ„ngt? Eller att man kan plocka ut den om den gör det?

NÀr standarden Àr publicerad, förhoppningsvis till Ärsskiftet, Àr det upp till tillverkarna att meddela att de följer den och det finns Àven möjlighet för ÄterförsÀljare och distributörer att krÀva att tillverkarna följer standarden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!