Den svenska vägen i coronakrisen, som bygger på tillit och frivillighet i motsats till hårda restriktioner, har fått utstå hård kritik i omvärlden för besluten att hålla skolor och restauranger öppna under coronapandemin.
Men Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, är inte lika säker på att Sveriges strategi är felaktig – snarare tvärtom. Under en tv-sänd presskonferens på onsdagskvällen lyfter han fram Sverige som ett föredöme för andra länder.
– Jag tror att Sverige representerar en framtida modell. Om vi vill återgå till ett samhälle utan nedstängningar måste samhället anpassa sig under en potentiellt lång tidsperiod inom vilken våra fysiska och sociala relationer måste anpassas efter virusets närvaro, säger Ryan.
Förlitat sig på sina invånare
WHO-chefen säger att det finns en uppfattning i omvärlden att Sverige inte har infört kontrollmekanismer, utan tvärtom har tillåtit viruset att sprida sig.
– Ingenting befinner sig längre från sanningen. Sverige har genomfört en väldigt stark folkhälsopolitik, kring fysisk distansering, vård och skydd av personer på vårdhem och många andra saker, säger han.
– Vad de har gjort annorlunda är att de väldigt mycket har förlitat sig på relationen till sina medborgare, och på sina invånares förmåga och vilja att implementera fysisk distansering och självreglering.
"Lärdomar att dra från Sverige"
Mikael Ryan säger att "vi måste vara medvetna om att viruset är närvarande, och vi som individer och familjer och samhällen måste göra allt vi kan på daglig basis för att minska smittspridningen".
– Jag tycker att det kan finnas lärdomar att dra från våra kollegor i Sverige. Jag vill återigen understryka att Sverige inte har undvikit att kontrollera covid-19, utan antagit en väldigt stark strategisk linje att kontrollera covid-19 i alla delar av samhället, säger han.