Sveriges vaccinsamordnare: Komplicerat läge

Regeringen utser Richard Bergström till Sveriges vaccinsamordnare. Den tidigare WHO-rådgivaren ska ta fram en handlingsplan och ha kontakt med tillverkare för att säkra svensk tillgång till ett vaccin.
–Det är mitt jobb att manövrera rätt i det här väldigt svåra landskapet, säger han.

Socialminister Lena Hallengren under en tidigare pressträff.

Socialminister Lena Hallengren under en tidigare pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-16 11:11

Det nya uppdraget presenterades under tisdagen på en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S).

– Regeringens och samordnarens ansvar handlar enkelt uttryckt om att få vaccin till Sverige, säger Hallengren.

Richard Bergström, som deltog på länk, är anställd inom flera läkemedelsföretag, vice ordförande vid Karolinska institutet och tidigare rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO). Han beskrivs ha ett brett kontaktnät och många års erfarenhet av branschen nationellt som internationellt.

– Det är en plikt som svensk och som person från läkemedelsbranschen att hjälpa till, säger Bergström.

"Otänkbart för 30 år sedan"

Enligt vaccinsamordnaren hade coronapandemin slagit betydligt hårdare om den inträffat för ett tiotal år sedan. Efter utbrotten av sars och mers har världen på ett annat sätt fått upp ögonen för pandemier och privat och offentlig sektor satsat på vaccinutveckling.

– Man samarbetar på ett sätt som var helt otänkbart för 30 år sedan.

Richard Bergström tror att ett vaccin kan bli tillgängligt i stor skala tidigast i slutet av 2020 men antagligen framåt våren nästa år. Det finns studier som ligger långt fram men dessa befinner sig också i det mest riskabla stadiet och kan därmed visa sig resultatlösa.

TT: Vilka är de största utmaningarna med att få ett vaccin till Sverige?

– Det handlar om att hitta en balans mellan att få tillgång snabbt och samtidigt vara en del i det globala, europeiska och nordiska samarbetet, säger Bergström och beskriver att han har ett komplicerat landskap att manövrera i.

Lena Hallengren säger att det normalt tar 10–15 år att utveckla ett vaccin och att man nu kanske talar om en tiondel av den tiden. Hon ger samtidigt dystra signaler om att samhället ska kunna återgå till det normala innan ett vaccin är tillgängligt.

– Vi måste vara förberedda på att ett vaccin kanske inte kommer så tidigt och att vi måste upprätthålla restriktionerna och arbeta för att förhindra smittspridning.

– Vi vet ju att ett vaccin är något som möjliggör för oss att gå tillbaka till mer normala förhållanden i samhället och verkligen minska dödsfallen.

"Tid att förbereda oss"

Regeringen har föreslagit att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder kronor så att myndigheten kan vara med och buda på ett eventuellt kommande coronavaccin hos läkemedelsföretagen.

Lena Hallengren säger att även EU behöver ta fram en gemensam vaccinationsplan. När det gäller införskaffandet av skyddsutrustning, som sjukvården hade stort behov av, satte regeringen delvis sin tilltro till en EU-gemensam upphandling och påtalade detta vid flera presskonferenser. Upphandlingen har hittills inte gett något resultat för Sverige. När det gäller vaccin är situationen annorlunda enligt Hallengren.

– Dels finns det tid att förbereda oss i dialog med andra länder och ihop med olika organ. EU är för oss ett viktigt samarbete, även om jag har förståelse för att många tyckte att det tog tid med skyddsutrustningen och att Sverige inte fått någon utväxling av det avtal som tecknades, det ser ju jag också givetvis, men nu finns det mer tid och det gäller att vara med i de sammanhangen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!