Länge och ihärdigt har Folkhälsomyndigheten avrått från antikroppstester för enskilda individer. Kunskaperna kring en eventuell immunitet har varit för dåliga, har man sagt. Senast för bara några dagar sedan.
Men på torsdagen meddelade regeringen att man ämnar införa en bred antikroppstestning där privatpersoner mot den vanliga patientavgiften ska kunna få svar på om man haft covid-19 eller inte. Testningen ska genomföras i hela landet.
– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens.
TT: För bara ett par dagar sedan avrådde Folkhälsomyndigheten från tester på individnivå?
– Kunskapsutvecklingen har gått vidare. Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.
Inte hundraprocentigt
TT: Alltså, om jag har antikroppar så är jag också immun?
– Ja.
TT: Och om jag är immun kan jag också umgås med mina äldre anhöriga, eller?
– Det vet vi inte ännu. Vi har fått ett uppdrag där vi ska titta på vad den här immuniteten betyder. Fler och fler länder tittar på detta, men tyvärr är det inget land som satt ner foten ännu, varför vi själva börjat titta på det nu.
TT: Men det normala är väl ändå att en immunitet betyder att man inte kan smitta andra, eller?
– Ja, men det behöver inte vara hundraprocentigt. En immunitet är inte alltid plus eller minus. Man kan tänka sig att man får ett bättre eller sämre skydd. Eller att det finns risk för att man tar med sig smitta. Vi vet heller inte hur länge den här immuniteten varar. Det är sånt vi ska försöka titta på nu.
Över 99 procent
Enligt Anders Tegnell finns det antikroppstester i dag som ger ett så pass tillförlitligt svar att de kan användas på individnivå, varför Folkhälsomyndigheten inom kort kommer att ange tydligt vilka krav som ställs på de tester som ska genomföras.
Det mest kritiska för olika tester är deras specificitet, det vill säga risken för ett falskt positivt provsvar. Det vill säga om testet visar att du har antikroppar, fast du i själva verket inte har det.
TT: Vad bör ett tests specificitet vara för en privatperson?
– Helst en bit över 99 procent.