De insatser som görs för att förhindra spridningen, framför allt inom äldrevården, kan ha börjat få en viss effekt. Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
– Det är en tuff situation för sjukvården och äldrevården i landet. Men långsiktigt så är trenden att vi lite sakta minskar trycket. Det betyder inte att det inte är jobbigt nu, men det är bra att det går åt rätt håll, säger han och tillägger:
– Men det ligger fortfarande på nivåer som inte är bra. Det finns mycket mer att göra för att få ner det på en ännu lägre nivå.
67 nya dödsfall
Totalt 1 515 personer har fått eller får intensivvård i landet. Antalet dödsfall som registrerats har ökat med 67 det senaste dygnet – men som vanligt under helger och högtider väntar man sig en viss eftersläpning med ökande tal igen i början på nästa vecka. Bland de avlidna finns 1 156 kvinnor och 1 497 män. Flest antal avlidna finns i åldersgruppen 80–89 år.
Totalt har 21 520 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Sett till det totala antalet är Stockholm fortsatt värst drabbat – men det har skett en svängning. Tidigare har Stockholm stått för mer än hälften av alla nya fall, nu är det nere på en tredjedel.
– Nu är det andra delar av landet som börjar få mer och mer fall. En stor del av de nya fallen börjar komma i Västra Götaland, säger Anders Tegnell.
"Följ råden"
Svenskarna verkar ha skött sig bra under Valborg, säger Tegnell, och understryker vikten av att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer även framöver.
– Det är allt det som har gjort att vi har haft den här utvecklingen som ändå har varit ganska rimlig jämfört med många andra länder, även om dödsfallen har varit oroväckande många, säger han.