Nästa vecka inleds sportlovsperioden. Och på tisdagen kom nya restriktioner från regeringen som begränsar antalet passagerare på långdistansbussar och tåg, Dessutom utfärdades en regional reseavrådan inom Västerbottens län.
Folkhälsomyndigheten vill dock inte utfärda någon nationell reseavrådan för att hålla folk borta från exempelvis fjällturistorter.
– Främsta argumentet för att vi inte har begränsat resandet under sportlovet är att vi, efter nära dialog och diskussion med länsstyrelser och regioner, anser att det går att genomföra på ett säkert sätt med väldigt liten risk för smittspridning, säger Anders Tegnell.
TT: Vore det inte mer försiktigt med en avrådan?
– Det är alltid en diskussion om hur mycket man ska använda den här ”försiktighetsprincipen”. Den kostar alltid, man kan inte bara stoppa grejer utan konsekvenser.
Risk för mutationer
Tegnell exemplifierar:
– Är det bättre att alla stockholmare stannar i Stockholm och går på en galleria eller om var och en åker upp till fjällvärlden och håller sig från andra? Plus det faktum att det är viktigt för vårt allmänna välmående att vi kan vara ute och röra på oss.
TT: Vad tänker du om risken att andra virusvarianter lättare sprider sig runt i landet?
– Det är förstås en risk som vi förstås har funderat mycket på. Vi vet inte i dag precis hur stora skillnaderna är mellan regionerna utan vi håller på med sådana mätningar. Men fortfarande anser vi att man inte ska behöva träffa andra om man följer alla rekommendationer.
TT: Men det ändå en risk ni tar genom att inte säga åt folk att stanna hemma?
– Nej, vi har minimerat risken så mycket det går. Men noll risk kommer vi aldrig att kunna prata om.
Nya rekommendationer
Folkhälsomyndigheten följer läget men ser inga lagliga möjligheter att stänga ner anläggningar. Fjällvistelser eller skidåkning är enligt Tegnell inte problemet.
– Det är hur man umgås runtomkring. Det går inte att träffa massa nya människor om man åker upp till fjällen i det här läget, säger han.
Svenskar som har varit på utlandssemester uppmanas att hålla sig hemma.
– Från Folkhälsomyndigheten rekommenderar vi att alla som varit ute och rest i världen, eller som kommer till Sverige som besökare, att stanna hemma och undvika nära kontakt under de första sju dagarna.
Förutom att man stannar hemma den första veckan efter en resa rekommenderas att man gör ett nytt covidtest på dag fem.
– Vill man ha ordentlig kontroll på de nya varianter som kommer hit måste man ha åtminstone ha två tester, säger han.
Varierar inom EU
Inom EU är smittspridningen utbredd, även om läget varierar mellan olika länder. För Sveriges del verkar den sjunkande trenden ha avstannat något, säger Anders Tegnell.
– Vi kommer att ha en besvärande situation gällande covid under stora delar av den här vintern, konstaterar han.