– Det var viktiga signaler som man skickade till alla om hur viktigt det är att hålla avstånd, säger han.
Under sommaren kom rapporter från stora delar av landet om att trängseln var stor på stränder och badplatser. Bland regionala smittskyddsläkare fanns en oro för att det skulle kunna leda till ökad smittspridning av coronaviruset, men det visade sig vara obefogat.
– Nu har det ändå gått minst två månader sedan man började tränga ihop sig på badstränderna och under den tiden har antalet smittade i Sverige sjunkit drastiskt, inte gått upp. Risken i den typen av miljö är med högsta sannolikhet liten, säger Anders Tegnell.
"Liten betydelse"
Bilden bekräftas av smittskyddsläkare runt om i landet, men samtidigt är det svårt att veta exakt var människor har blivit smittade.
– Vi har sett enstaka fall, men det är lättare att hitta dem som man med säkerhet vet har blivit smittade i familjen eller på en arbetsplats där man har någon annan som är positiv. I de fall då man inte riktigt vet, där är det svårare att säga om det var på bussen eller på stranden, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar.
I Skåne noterades en liten uppgång av fall i slutet av sommaren, men regionen tror inte att det beror på smittspridning bland badtörstande svenskar.
– Jag tror att det hade en relativt sett liten betydelse, säger smittskyddsläkare Eva Melander till SVT Nyheter Skåne.
På populära Tylösand utanför Halmstad kunde runt 45 000 människor flockas under en enskild högsommardag. Region Halland noterade en uppgång av antalet totala fall i slutet av augusti och det handlade främst om unga vuxna som blev smittade.
– Men vi kan inte säkert sätta det i samband med strandträngsel, säger Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
Spridning i kustsamhällen
Västra Götalandsregionen såg en ökning av antalet fall med covid-19 under vecka 31 och 32 bland befolkningen i kustsamhällen.
– Då var vi väldigt rädda för att vi började få in smittspridningen där, men det vände sedan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, men han poängterar att det är svårt att säga var folk har blivit smittade.
I Region Kalmar såg man andra mönster på turistorterna under sommaren.
– I mitten av sommaren hade vi en tendens till att folk som jobbar i serviceyrken på turistorter blev smittade. Då gjorde vi en satsning gentemot arbetsgivarna, för att de skulle se till att det inte blev trängsel på arbetsplatserna. Sedan blev det inte så mycket mer, säger Lisa Labbé Sandelin.
Begränsad kunskap
Hon är förvånad över att sommarträngseln inte bidrog till en ökad smittspridning, men smittskyddsläkaren anser inte att oron var obefogad.
– Vi vet för lite om den här sjukdomen. Vi vet ju inte – är det så enkelt att bara för att solen sken så var det ett ogynnsamt klimat för viruset? Det måste vara någon faktor i detta som vi inte riktigt har förstått, säger Lisa Labbé Sandelin.
Anders Tegnell anser att det var bra att det varnades om trängsel på stränder och badplatser.
– Jag tror att det var viktiga signaler som man skickade till alla om hur viktigt det är att hålla avstånd och inte tränga ihop sig för mycket. Sedan kan vi vara väldigt nöjda med att det inte blev någon effekt av det hela, men det är alltid bra att påminna folk om att hålla avstånd, säger han.