Tegnell: Ser en nedgång i antalet dödsfall

Ytterligare 111 personer har dött i sviterna av covid-19 i Sverige. Antalet rapporterade dödsfall har nu stigit till totalt 1 511 enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. –Vi följer den trenden vi har följt ett tag och ligger på en slags platå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om den senaste siffran.

Vägledning av coronapatienter vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Arkivbild

Vägledning av coronapatienter vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Arkivbild

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-18 14:06

Hittills har 13 822 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset, en ökning med 606 personer sedan fredagens siffror.

Antalet döda, 111 stycken, är en ökning jämfört med de senaste dagarna, som har visat ett 60-tal dödsfall per dag. Men enligt Folkhälsomyndighetens statistik fortsätter dödsfallen att minska och lördagens ökning rör sig snarare om en eftersläpning i rapporteringen.

– Det man ska titta på är snittet under de här dagarna. Då ligger vi på runt 60–70 dödsfall per dygn och gör man en analys av den trenden ser man en nedgång i antalet dödsfall, säger Anders Tegnell.

"Lite färre fall"

Trots att de flesta nya fall fortfarande är i Stockholm anser han att Folkhälsomyndigheten från regionen fått indikationer på att den ansträngda situationen inom intensivvården kan vara på väg att lätta i takt med att antalet nyintagna på IVA går ner.

– Det är det vi hör. Det verkar vara lite färre fall och nu börjar en del också skrivas ut, säger Tegnell.

Stockholms senaste siffror visar 264 nya bekräftade sjukdomsfall och 81 dödsfall. 222 patienter med covid-19 får intensivvård i Stockholm och ytterligare 840 vårdas på sjukhus. Totalt i landet har 1 054 personer fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu.

Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, poängterar att läget på intensivvården i Stockholm fortfarande är ansträngt.

– Vi vårdar fler än dubbelt så många patienter som normalt på intensivvården. Arbetssituationen för våra medarbetare är väldigt pressad, säger Sparrelid.

– Antalet patienter ser inte ut att öka heller, men att det lättar är lite för tidigt att säga, fortsätter hon.

Hoppas se förbättring

Inför nästa vecka hoppas Folkhälsomyndigheten att man kommer kunna se en förbättring inom äldrevården, där smittspridning av virussjukdomen på många håll har gått fort i april.

Den värst drabbade åldersgruppen är personer 80–90 år, som står för 617 av dödsfallen. 342 avlidna var över 90 år. Endast 23 personer under 50 har avlidit i covid-19 i Sverige, och ingen under 20 år, enligt de laboratoriebekräftade fallen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig uppgift om chefläkaren i Region Stockholm.

Fakta: Dygnets coronasiffror i Sverige

Dödsfall: 111 nya fall (1 511 totalt)

Bekräftade sjukdomsfall: 606 (13 822)

Personer som får eller har fått intensivvård: 1 054

Värst drabbad region: Stockholm (5 651 bekräftade sjukdomsfall och 897 dödsfall)

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!