Sedan ett antal dagar tillbaka har kurvan över antalet insjuknade i Stockholmsområdet börjat plana ut, något Folkhälsomyndigheten tolkar som att smittspridningen har stabiliserats.
TT: Hur länge kommer vi i Stockholm att befinna oss i denna fas?
– Det vet vi inte och det beror helt på om vi fortsätter att vara lika duktiga som vi har varit hittills. Men Stockholm kan nog ligga kvar där ganska länge. Kanske i några veckor. Att det blir så länge är ju ett resultat av att vi lyckats trycka ner kurvan, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.
TT: Är detta början av slutet vi ser i Stockholm, eller slutet av början?
– I så fall slutet av början.
TT: Innebär det att vi inte kommer att få en liknande situation som i Italien eller Spanien?
– Vi borde inte få en sådan utveckling, eftersom kurvan (i Stockholm) varit flack väldigt länge. Men nu gäller det att alla fortsätter att hålla i det här och att vi kämpar på i några veckor till.
Problem med äldreomsorgen
TT: Vad säger dina kollegor i andra länder om Folkhälsomyndighetens strategi?
– När jag pratar med dem känner jag inte alls igen den här kritiken som man hört. Jag pratade med Storbritannien i går och där tror man sig nu se en viss ljusning. Vi har uppnått ungefär samma effekter. I vissa länder har man gjort det med lagliga medel, medan vi i Sverige gjort det mer med frivilliga åtgärder.
Därmed inte sagt att det inte finns problem, påpekar Anders Tegnell. Trycket på intensivvården är fortfarande högt, framför allt i Stockholm. Det största orosmolnet, däremot, är situationen inom äldreomsorgen och hemtjänsten där ett antal fall av smittspridning har upptäckts.
– Där måste vi ta oss en rejäl funderare för att se vilka fler åtgärder vi kan vidta för att skydda de äldre.
TT: Många tycks kunna ha haft smittan nästan utan några symtom alls, eller?
– Helt uppenbart är det så att många kan ha blivit smittade, utan att ha fått tydliga symtom. Exakt hur stor andel det är vet vi inte.
Mäta antalet immuna
TT: Innebär det att många framför allt i Stockholm är immuna?
– Det är inte alls säkert, eftersom det beror på hur människor rör sig och vilka åtgärder vi vidtar. Under nästa vecka ska vi försöka få en bild av hur det ser ut på den punkten.
TT: Kan du ha blivit smittad?
– Det är inte omöjligt.
TT: Du träffar ju ganska många människor varje dag. Hur tänker du kring det?
– Givet att jag är i den ålder jag är (63 år) tillhör jag dem som med stor sannolikhet inte blir svårt sjuk.