Tegnell: Sommarresor risk för ökad smitta

Sommarens inrikesresor kan ge nytt bränsle till smittspridningen av coronaviruset. Om Folkhälsomyndighetens råd inte följs varnar Anders Tegnell för en "kraftig topp framåt sensommaren".
–Det är förstås ett scenario som vi absolut vill undvika, säger statsepidemiologen.

Folkhälsomyndigheten håller tillsammans med flera andra myndigheter pressträff med anledning av coronaepidemin. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten håller tillsammans med flera andra myndigheter pressträff med anledning av coronaepidemin. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-16 14:05

På tisdagens pressträff visar Tegnell Folkhälsomyndighetens beräkningar för sommaren, med Dalarnas län som exempel.

– Om vi fortsätter som vi gör i dag kommer Dalarna att successivt se färre och färre fall ytterligare några veckor och sen kommer det hela att ebba ut, säger han.

Om resorna ökar och de sociala kontakterna dubbleras väntas först en nedgång men sedan en ökad smittspridning igen, enligt beräkningarna.

TT: Hur stor är den risken?

– Den är liten om vi fortsätter att ta vårt ansvar genom att se till att vi inte skapar en massa nya kontakter, säger Tegnell.

Sedan i lördags är det tillåtet med inrikesresor och statsepidemiologen tycker fortfarande att det är ett bra beslut, trots risken för ökad smittspridning. Tegnell tror annars att folk hade rest ändå och då är sjukvården inte lika förberedd.

– Vi tycker det är bättre att göra det öppet på ett bra sätt än att det ändå blir en hel del resande, säger han.

Tegnell: Har feltolkat

I landet är det just nu en brant ökning av antalet smittade fall.

– Tyvärr har det här tolkats i internationell media som att vi har en ny uppgång och inte har nått en peak. Det är helt fel. Sverige har peakat och är på väg nedåt. Men, förstås, när man börjar provta mer så hittar man också mer fall, säger Tegnell.

Allt fler testar sig också för om de har utvecklat antikroppar mot coronaviruset. Vid ett resultat som visar att man redan har haft coronasmittan gäller fortfarande samma regler som förut. Men Folkhälsomyndigheten jobbar på att ta fram särskilda råd till personer som har utvecklat antikroppar.

– Jag hoppas att de kan presenteras nästa vecka, säger Anders Tegnell.

TT: Vad är riskerna med att man ändrar sitt beteende om man har antikroppar?

– Vi vet inte riktigt i dag. Vi måste gå igenom litteratur ordenligt och se på erfarenheter från andra länder så att vi landar i en bra och hållbar rekommendation från början.

Besöksförbud – en signal

Statsepidemiologen ger också sin syn på det nationella besöksförbudet på äldreboenden, som förlängdes och nu ska gälla sommaren ut. Han har tidigare berättat att besöksförbudet inte verkar ha någon större effekt.

– Jag tror det är en bra åtgärd eftersom det är en viktig signal om att vara noggrann med den här gruppen eftersom de är så utsatta, säger Tegnell.

TT: Men när det kommer till smittspridningen?

– Hur pass viktigt det här har varit får vi se när vi utvärderar i framtiden men jag tror inte att det är den viktigaste delen av besöksförbudet.

FAKTA: Folkhälsomyndighetens siffror

Ytterligare 48 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 4 939 personer.

Samtidigt har 940 nya fall av smitta konstaterats. Sedan utbrottet startade har totalt 53 323 personer bekräftats smittade i Sverige, visar de senaste siffrorna.

2 317 personer har fått eller får intensivvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!