Tegnell: Spridning i äldrevård har slutat öka

Under de senaste dygnen har cirka 70–80 personer om dagen dött av covid-19 i Sverige. Antalet rapporterade dödsfall har nu stigit till totalt 1 540, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. –Det drar åt lite olika håll men på det hela verkar vi ligga kvar på den här platån, säger Anders Tegnell.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén. Arkivbild.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-19 14:05

Ytterligare 29 personer har rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige det senaste dygnet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ofta eftersläpning i rapporteringen under helgerna och därför svårt att dra några tydliga slutsatser från siffrorna.

– Vi ligger kvar som vi gjort, som alltid är siffrorna under helgerna lite svårtolkade, de har en tendens att vara undervärderade, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Men samtidigt provtas 3 000–4 000 varje vecka, det drar åt lite olika håll men på det hela verkar vi ligga kvar på den här platån.

En stabilisering

I Stockholm, den värsta drabbade regionen, konstaterades ytterligare 175 sjukdomsfall och 24 dödsfall på söndagen. Det innebär att totalt 5 826 personer i Stockholm har smittats medan 921 har avlidit.

Hittills har 14 385 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset. 1 079 personer av dessa har fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu.

Anders Tegnell anser att siffrorna pekar på att smittspridningen i Sverige verkar ha stabiliserats – även inom äldrevården.

– Spridningen inom äldrevården har stabiliserats, den ökar inte längre.

– Inte heller dödsfallen inom äldrevården ökar, men däremot så minskar dödsfallen över huvud taget så att en större och större andel av dödsfallen kommer från äldrevården, säger Anders Tegnell.

"Inga större förändringar"

TT: Hur ser spridningen i Sverige ut?

– Stockholm och regionerna runt Stockholm, Dalarna ner mot Östergötland har den största spridningen, det är inga större förändringar.

TT: Ser ni att folk följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten?

– Det har jag ingen uppfattning om i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!