Sveriges nordiska grannar verkar inte särskilt lockade av tanken på att öppna sina gränser för svensk turism. I Danmark vill flera oppositionspartier att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar.
I Norge finns en liknande rädsla för att svenskar ska ta med sig smitta. När gränserna öppnas till Norge den 15 juni kan gränsen fortfarande vara stängd för svenska turister, enligt Sveriges Radio.
Större smittspridning
– Just det tittar regeringen på nu, när kan vi öppna gränsen igen och släppa svenskar in i Norge. Ni har ju en större smittspridning i Sverige, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska på Folkehelseinstitutet, till Godmorgon, Världen! i P1.
Samma tongångar hörs från Finland. I förra veckan när de nordiska inrikesministrarna möttes digitalt, avvisade den finska inrikesministern Maria Ohisalo tanken på en nordisk "resebubbla" med gemensamma riktlinjer, med hänvisning till den omfattade virusspridningen i Sverige.
– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera situationen, i Sverige är läget mera oroväckande, sade Ohisalo efter mötet och påpekade att Finland kan behandla gränserna mot Estland och Sverige olika beroende på smittläget.
Även Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, ger uttryck för samma oro. Det vore betydligt mer riskabelt att ta emot svenska turister jämfört med till exempel danska och norska, säger han i en intervju med TT.
– Det är ett politiskt beslut men den faktiska skillnaden i smittspridningen är ett faktum, och jag antar att regeringen förstås tar det i beaktande.
Inte resa till Sverige
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker dock inte att det finns fog för sådan oro.
– När vi kommer fram i sommar kan det vara så att vi har så pass många immuna i Sverige så att det kan vara säkrare att svenskar kommer dit än någon annan, säger han till TT.
Dessutom var det inte besökande italienare, fransmän eller britter som förde in smittan varken i Sverige eller i de andra nordiska grannländerna, framhåller han. I stället var det svenskar som varit utomlands som tog med sig coronaviruset tillbaka till Sverige.
– Så ska de göra något utifrån den erfarenheten är det att de ska hindra sina egna invånare från att resa till Sverige, säger Anders Tegnell.