Tegnell: Utesluter inte tidigare vÀndning

Pandemins vĂ€ndpunkt kommer rimligtvis först i maj, meddelade Anders Tegnell pĂ„ tisdagen. Men med tanke pĂ„ vĂ„rens tidiga ankomst utesluter han inte att vĂ€ndningen kommer tidigare Ă€n sĂ„. –Vi kan verkligen hoppas pĂ„ det, sĂ€ger han till TT.

Det finns hur mÄnga scenarier som helst vad gÀller pandemins fortsatta utveckling, sÀger statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

Det finns hur mÄnga scenarier som helst vad gÀller pandemins fortsatta utveckling, sÀger statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-03-03 18:21

I veckan presenterade FolkhÀlsomyndigheten tre tÀnkbara scenarier för coronapandemins framtid. Medan vÀrstascenariot förkunnar att den tredje vÄgen kommer att slÄ hÄrdare Àn den andra, pekar ett ljusare i stÀllet pÄ en fortsatt nedgÄng.

Men finns det fler möjliga scenarier?

– Det finns hur mĂ„nga som helst. Det Ă€r ju ett antal olika variabler som kan röra sig Ă„t olika hĂ„ll, sĂ€ger Anders Tegnell.

Huvudsyftet Ă€r att ge vĂ„rden ett underlag – en fingervisning om bredden pĂ„ de tĂ€nkbara utfallen.

– Troligtvis blir det inte exakt som nĂ„got av de hĂ€r scenarierna, utan nĂ„gonting mitt emellan. Eller möjligen en blandning av dem. Det hĂ€r Ă€r inte prognoser, det mĂ„ste man komma ihĂ„g.

VÀder och avstÄnd

Med tanke pÄ att vÄren har kommit till stora delar av Sverige redan nu, en mÄnad tidigare Àn vanligt, gÄr det inte att utesluta det bÀsta tÀnkbara scenariot: Att spridningen bromsas tidigare Àn vad dagens prognoser kungör.

– Man vet vĂ€ldigt klart att covid-19 Ă€r Ă„rstidsberoende, som i princip alla luftvĂ€gsinfektioner Ă€r.

Viruset trivs bÀttre i svala, torra och mörka miljöer. DÀr kan det leva lite lÀngre utanför kroppen, framhÄller Tegnell och understryker att vÀdret absolut pÄverkar spridningen. Samtidigt Àr det flera faktorer som spelar in.

– Den frĂ€msta faktorn Ă€r att vi Ă€r mycket mer inomhus pĂ„ vintern Ă€n vad vi annars Ă€r. Man kommer alltid tillbaka till frĂ„gan om hur mycket man Ă€r med varandra pĂ„ ett sĂ€tt som gör att smittan sprids. Det Ă€r det som styr hur stor spridning man fĂ„r.

Stigande temperaturer rÀcker alltsÄ inte för att mota Olle i grind. Utan det mÄste kombineras med att man Àr mer utomhus och hÄller större avstÄnd till varandra, betonar han.

– Jag vill absolut inte utesluta att det kan vĂ€nda tidigare Ă€n maj. Vi kan verkligen hoppas pĂ„ det. Men jag tror att det Ă€r farligt att utgĂ„ frĂ„n det. Det sker inte per automatik, utan beror fortfarande helt och hĂ„llet pĂ„ att vi följer alla rĂ„d och rekommendationer.

"Inte sÀkra i höst"

DÀremot Àr han ytterst tveksam till att en tidig bromsning av spridningen skulle kunna stoppa den för gott.

– Vi kan inte vara helt sĂ€kra i höst heller. En vĂ„g av den hĂ€r omfattningen, med sĂ„ mycket sjukdom och död, tror jag inte vi fĂ„r. För dĂ„ har vi vaccinerat vĂ€ldigt mĂ„nga och det har ju uppenbarligen god effekt. Men det Ă€r inte otĂ€nkbart att vi fĂ„r en förnyad spridning bland de personer som av olika skĂ€l inte har vaccinerat sig, sĂ€ger Anders Tegnell.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!