I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten tre tänkbara scenarier för coronapandemins framtid. Medan värstascenariot förkunnar att den tredje vågen kommer att slå hårdare än den andra, pekar ett ljusare i stället på en fortsatt nedgång.
Men finns det fler möjliga scenarier?
– Det finns hur många som helst. Det är ju ett antal olika variabler som kan röra sig åt olika håll, säger Anders Tegnell.
Huvudsyftet är att ge vården ett underlag – en fingervisning om bredden på de tänkbara utfallen.
– Troligtvis blir det inte exakt som något av de här scenarierna, utan någonting mitt emellan. Eller möjligen en blandning av dem. Det här är inte prognoser, det måste man komma ihåg.
Väder och avstånd
Med tanke på att våren har kommit till stora delar av Sverige redan nu, en månad tidigare än vanligt, går det inte att utesluta det bästa tänkbara scenariot: Att spridningen bromsas tidigare än vad dagens prognoser kungör.
– Man vet väldigt klart att covid-19 är årstidsberoende, som i princip alla luftvägsinfektioner är.
Viruset trivs bättre i svala, torra och mörka miljöer. Där kan det leva lite längre utanför kroppen, framhåller Tegnell och understryker att vädret absolut påverkar spridningen. Samtidigt är det flera faktorer som spelar in.
– Den främsta faktorn är att vi är mycket mer inomhus på vintern än vad vi annars är. Man kommer alltid tillbaka till frågan om hur mycket man är med varandra på ett sätt som gör att smittan sprids. Det är det som styr hur stor spridning man får.
Stigande temperaturer räcker alltså inte för att mota Olle i grind. Utan det måste kombineras med att man är mer utomhus och håller större avstånd till varandra, betonar han.
– Jag vill absolut inte utesluta att det kan vända tidigare än maj. Vi kan verkligen hoppas på det. Men jag tror att det är farligt att utgå från det. Det sker inte per automatik, utan beror fortfarande helt och hållet på att vi följer alla råd och rekommendationer.
"Inte säkra i höst"
Däremot är han ytterst tveksam till att en tidig bromsning av spridningen skulle kunna stoppa den för gott.
– Vi kan inte vara helt säkra i höst heller. En våg av den här omfattningen, med så mycket sjukdom och död, tror jag inte vi får. För då har vi vaccinerat väldigt många och det har ju uppenbarligen god effekt. Men det är inte otänkbart att vi får en förnyad spridning bland de personer som av olika skäl inte har vaccinerat sig, säger Anders Tegnell.