Hittills har drygt 41 procent av den vuxna befolkningen fått en dos, medan 13 procent hunnit få dos två.
– Nu täcker vi allt större delar av befolkningen. Bland dem som är 65 år och äldre har en väldigt stor andel bra vaccinationsskydd, säger Anders Tegnell om den pågående vaccineringen i Sverige.
Tydlig effekt bland äldre
Vaccinationseffekten syns tydligt bland äldre personer på särskilda boenden. På äldreboendena är dödligheten "jämförelsevis nästan helt borta", säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen:
– Någon tredje våg syns inte alls i denna gruppen. Efter att tidigt i pandemin ha toppat på ungefär 400 personer i veckan och under andra vågen drygt hälften av det är det nu enbart enstaka patienter som avlider. Vi tillskriver vaccinet den effekten.
Även inom hemtjänsten syns samma, om än inte lika tydlig, trend.
Smittotalen i Sverige är dock fortsatt höga, även om de är betydligt lägre än vad andra länder haft under den tredje vågen, som inträffade senare i Sverige än i många andra länder.
De senaste veckorna syns en ljusning. Antalet smittade går ner.
– Antalet nya fall som upptäcks i Sverige går ganska brant ner nu. Även antalet nyinlagda på iva går ned. Det är en kombination av ökad vaccinationstäckning och minskad smittspridning, säger Anders Tegnell.
Oron: Svårare bland yngre
Vad gäller vaccinationstakten ligger Sverige just nu bra till jämfört med många andra länder i Europa.
Men Anders Tegnell befarar att det kan komma att bli svårare när det blir dags att vaccinera de yngre åldersgrupperna.
– Klassiskt är det alltid svårare att nå de yngre åldersgrupperna med alla olika typer av åtgärder och inte minst vaccinationer. Så det kommer förmodligen krävas mer och jag tror inte vi kan räkna med samma snabba höga vaccinationstäckning som vi har i de grupper vi vaccinerat hittills, säger han till TT och fortsätter:
– Men i de mätningar vi har gjort har vi sett en väldigt hög vaccinationsvilja egentligen i alla åldersgrupper, så vi hoppas det kan fortsätta på det viset – och vi kommer göra vårt bästa för att upprätthålla den höga vaccinationsviljan som finns.
Från höga nivåer
Trots den senaste tidens ljusning det behöver fortsatt många svenskar sjukhusvård på grund av covid-19.
– Vi ser att antalet patienter sjunker, men det sker från en väldigt hög nivå, säger Thomas Lindén.
1 347 covid-patienter vårdas just nu på sjukhus. Av dem vårdas 271 personer på iva.
– Sedan förra veckan har antalet patienter med covid-19 på iva minskat med 101 patienter, säger Lindén.
Minskningen är dock inte lika snabb som den var föregående vecka, säger han.
Den nationella kapaciteten på iva är 19 procent, vilket är lägre än det lägsta målet om 20 procent.
– En majoritet av regionerna rapporterar glädjande nog om förväntad förbättring av läget både på kort och på lång sikt, säger Lindén.
Gällande kommande lättnader i restriktionerna säger Tegnell att det först och främst kommer att bli lättnader utomhus.
Mindre cuper för ungdomar
Sedan tidigare har man aviserat om lättnader från och med 1 juni, och då kommer man bland annat tillåta att mindre läger och cuper anordnas. Det är viktigt för många barn och ungdomar, påpekade Tegnell.
Nya fall per vecka, belastningen på sjukvården och andel vaccinerade är några faktorer som kommer avgöra när man anser sig kunna lätta på restriktionerna än mer, säger han.
– Även om vi har ett läge som ser ut att vi är på väg åt rätt håll kan det lätt förändras. Så vi bör se till att vaccinera oss så fort det blir möjligt, säger Anders Tegnell.
Ytterligare två dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har nu 14 351 smittade personer avlidit i Sverige.
Totalt har 1 055 173 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.