På tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten pekar Anders Tegnell på flera positiva signaler.
– Iva-vården stöder antagandet att vi inte har någon ökad epidemi, eftersom fallen där fortsätter att sakta minska, säger han.
– Antalet avlidna per dag verifierar också det, där vi har en nedåtgående trend, fortsätter han.
Oro från regioner
Samtidigt handlar flera frågor från journalisterna om risken för en ökad smittspridning när restriktionerna för inrikesresor upphävs på lördag. Flera regioner, däribland Region Kalmar och Region Halland, oroas inför en tillströmning av besökare.
Tegnell hävdar dock att det är bäst att öppna för inrikesresor under kontrollerade former.
– Vi har en känsla att det hade varit väldigt mycket resande ändå och om det sker under radarn är det mycket svårare att ge ett nationellt stöd, säger han.
Folkhälsomyndigheten har inte information om i vilka typer av miljöer som smittspridningen just nu är som störst.
– Man får anta att smittspridningen tar plats i familj och på arbetsplatser, säger Tegnell.
Men svenska badplatser blir nu allt mer eftertraktade, och där är risken för smitta störst för badkrukor som tränger ihop sig på stranden.
– Badet i sig är inga problem. Det smittar inte via badvatten, men det är fortfarande viktigt att man inte sitter för trångt tillsammans, säger statsepidemiologen.
Sexuella kontakter inte ett problem
Den som är sugen på en sommarflirt efter en vår i isolering bör helst hålla sig lite till. Att dejta är fortfarande riskabelt ur smittosynpunkt.
– Alla nya sociala nära kontakter innebär en risk för mer smittspridning. Så vill man göra det, får man gör det med väldigt stor försiktighet och fundera på om man kan vänta ett tag till, säger Anders Tegnell.
TT: Hur ska man tänka kring sexuella kontakter?
– Sexuella kontakter i sig är inget problem utan det är de nya sociala kontakterna som är problemet.