Företaget är en av flera privata aktörer som erbjuder och säljer antikroppstester till allmänheten.
Werlabs vd Henrik Forsberg säger att alla som vill kan testa sig på något av bolagets provtagningscenter, men att prioriteten ligger på de anställda i vården.
– Det vi vill med det här, är att tala om att nu finns den här möjligheten, säger Henrik Forsberg till TT.
Intresset för antikroppstester är stort. Många vill veta om de haft sjukdomen och kan börja leva och umgås mer normalt. Det är dock än så länge oklart om antikroppar mot covid-19 också innebär att man blir immun, eller hur länge immuniteten i så fall varar.
Folkhälsomyndigheten har bedömt att man troligen inte kan smittas igen under samma säsong.
Flera bolag
Nu har flera läkemedelsbolag lanserat tester som påstås vara tillförlitliga. Exempelvis har den schweiziska läkemedelskoncernen Roches test nyligen godkänts av Englands hälsomyndighet.
Det test som Werlabs använder sig av har utvecklats av det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott. Tillförlitligheten ska vara drygt 99 procent, enligt Henrik Forsberg.
– Det är ett väldigt träffsäkert test, säger han och pekar på att det godkänts av läkemedelsmyndigheten i USA och i Europa och validerats av flera ledande labb i Sverige liksom Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Werlabs säger sig ha kapacitet att testa 100 000 personer i veckan på 50 provtagningsplatser över hela landet. Testet utförs genom ett blodprov som tas i armvecket och kostar 750 kronor. Den som testar sig ska vara frisk och ha varit symptomfri i minst 14 dagar.
Företaget framhåller också att testningen inte kommer att skapa några undanträngningseffekter för sjukvården eftersom man byggt ut sina egna labb för att genomföra testerna.
Nyligen har företaget erbjudit flera storföretag i Stockholmsområdet liknande tester, där 15 000 anställda testats, resultat som Werlabs delar med sig av till Folkhälsomyndigheten.
Kan finnas risker
Men Folkhälsomyndigheten avråder personer från att testa sig för antikroppar privat.
– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
TT: Företagen hävdar att de ger tillförlitliga svar på individnivå, med valideringar på nästan 100 procent?
– Ja, det är säkert sant. De kan visa vilka som har antikroppar. Frågan är vad de här antikropparna betyder för hur individen kan bete sig och risker för individen och dens omgivning. Det är där som kunskapen i världen inte riktigt har landat än, säger Tegnell.
TT: Som privatperson, hur ska man tänka om man vill ta reda på om man haft covid-19 eller inte?
– Man får faktiskt ta och avvakta, för kunskapsläget är inte klart än.