Totalt har 14 777 personer testats positivt för coronaviruset i Sverige.
– I Sverige så fortsätter vi följa samma trend, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten om de senaste siffrorna.
Det finns en viss eftersläpning i antalet dödsfall, men enligt Tegnell är den inte så stor.
Han säger att IVA-kurvan – belastningen på intensivvårdsplatserna – är väldigt flack, men hur människor agerar har betydelse för att det förblir så.
Orosmoln
– Det är jätteviktigt att komma ihåg att de här kurvorna är beroende av att vi kommer ihåg att stanna hemma om vi är sjuka, säger Tegnell.
En undersökning från Kantar/Sifo, beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), visar att svenskarna har förändrat sina beteenden. Över 80 procent undviker att hälsa genom att skaka hand och runt 70 procent har minskat deltagandet i sociala aktiviteter, uppger de i undersökningen.
Men det finns orosmoln.
– Vi börjar få en del oroande rapporter från olika delar av landet att utelivet är lite trångt igen. Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man fortsätter följa det regelverk som finns, säger Tegnell.
"Många lärdomar att dra"
Smittspridningen som skett på landets äldreboenden är bekymrande, men enligt Anders Tegnell tror man att ökningstakten på smittspridningen har minskat.
– Det ser ut så i våra data hittills, men det är fortfarande väldigt många som smittas på äldreboenden, säger han och tillägger att fler åtgärder behövs.
Många behöver dra lärdomar av smittspridningen inom äldrevården, säger Tegnell.
– Våra äldreboenden behöver nog en helt annan kompetens när det gäller vårdhygien och smittspridning så att vi slipper den här typen av spridning.
IVA-platser fortsätter öka
Enligt Socialstyrelsen finns det snart 1 100 platser inom intensivvården, men belastningen på IVA-vården är ojämn över landet. Därför ska Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillsammans med regionerna försöka sprida belastningen över landet på ett bättre sätt, säger Johanna Sandwall på Socialstyrelsen.
TT: Kan det bli aktuellt att flytta intensivvårdspatienter från en region till en annan eller kanske flytta personal?
– Som det ser ut nu är det vanligare att flytta en patient, men visst kan man också flytta personal, säger Johanna Sandwall.
Myndigheten har tagit fram riktlinjer för att man ska kunna fortsätta flytta patienter på ett säkert sätt smittskyddsmässigt.
Trots viss avmattning är dock belastningen på sjukvården fortfarande stor, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Sjukvården ställs inför stora utmaningar i och med omställningen och en del patienter kan därför behöva vänta på vård som inte är akut.
– Vård som kan utföras med lika gott resultat om ett halvår eller så får kanske vänta till dess om inte tillståndet förvärras. För tillstånd som ger besvär men inte hotar liv och hälsa så kanske man också behöver skjuta det framåt, säger Thomas Lindén men betonar att det är viktigt att akutvården fortsätter att fungera.
– Det är viktigt att du söker vård när du behöver det.