Den senaste månaden har Smittskydd Stockholm sett en ökad smittspridning, med en kurva som blir allt brantare.
– Det tog ett rejält kliv upp mellan vecka 37 och 38. Och det fortsätter även denna vecka. Vi ser ett trendbrott, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Stockholm.
Mellan tisdag och torsdag denna vecka testades 477 personer positivt för coronaviruset i Stockholms län. Motsvarande siffra för samma period förra veckan var 325.
– Det betyder att ökningen från förra veckan fortsätter. Vi ser allvarligt på det här, säger Rotzén Östlund.
Smittan har också åter igen tagit sig in på sex av länets äldreboenden. Sedan förra fredagen har 16 personer som bor på flera olika äldreboenden testat positivt.
– Alla som har verksamheter är på tårna och oerhört vaksamma och jobbar för att det inte ska bli som i våras.
Ökar överallt
Smittan ökar både bland män och kvinnor och i alla åldersgrupper, undantaget små förskolebarn som regionen inte rekommenderar att testa sig. Smittan finns såväl i innerstan som i kranskommunerna.
– Än så länge ser vi en ökning överallt, säger Rotzén Östlund.
Hon vill uppmana alla stockholmare att fortsätta hålla den fysiska distansen och tvätta händerna. Men också att de som har möjlighet att jobba hemifrån fortsätter att göra det i möjligaste mån.
– Och att man såklart håller sig hemma så fort man känner sig lite sjuk.
Med hösten kommer snuviga näsor, vilket fått fler att testa sig. Förra veckan analyserades 27 062 tester. Av dessa var 2,2 procent positiva. Det ökade trycket skapade kö till provtagningen, vilket nu har rättats till, enligt Rotzén Östlund.
– När man har haft symptom och de håller sig kvar i ett dygn rekommenderar vi att man tar ett prov för pågående infektion.
Karantän för hushåll?
Smittspårningen i länet bygger på att den som blir sjuk tar kontakt med dem man träffat.
– Vi upplever att de som har covid-19 är måna att de som de har varit i kontakt med får reda på det och därmed möjligheten att hålla extra distans och röra sig så lite som möjligt socialt.
Fortsätter ökningen i huvudstaden kan det bli tal om nya restriktioner. Självisolering för personer i samma hushåll där smitta konstaterats är ett förslag som diskuteras med Folkhälsomyndigheten och de andra regionerna.
– Detaljerna är inte klara. Men det kan vara en del som vi tror kan få ner smittan, säger Rotzén Östlund.