En överfull damm som kan komma att sprängas av vattenmassorna, eller en tryckkokare som riskerar att explodera.
Det är två liknelser som har använts för de hårda restriktioner som en rad europeiska länder infört för att stoppa coronaviruset. Men nu planerar flera länder, däribland Tyskland och våra nordiska grannländer, att lätta på restriktionerna. Risken finns dock att smittspridningen kommer tillbaka.
– Om du trycker tillbaka något mycket, mycket hårt så kan smittspridningen – när du väl lättar på åtgärderna – studsa tillbaka vid helt fel tillfälle. Det är precis vad som har hänt vid tidigare epidemier, sade den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance, nyligen till BBC News.
Köpt sig tid
Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde är inne på samma linje:
– Det finns en risk att smittspridningen tar fart på nytt.
I Danmark, exempelvis, har statsminister Mette Fredriksen (S) sagt att det danska samhället troligen kommer att öppna gradvis efter påsk. En förutsättning är dock att tillräckligt många danskar gör som hälsomyndigheterna säger.
Planen är att öppnandet ska ske gradvis, vilket är en klok strategi, enligt Annika Linde.
TT: Men vad har dessa länder vunnit på att ha varit nedstängda?
– Möjligen har de köpt sig tid. Om jag hade varit Danmark hade jag utnyttjat den tiden till att förbereda mig, att se efter vad som behöver åtgärdas i form av tester, skyddsutrustning och att skydda sina riskgrupper. Men man ska också komma ihåg att det kan vara väldigt traumatiskt att vara isolerad, framför allt för barn i dysfunktionella familjer som riskerar att fara väldigt illa, säger Annika Linde.
Det svåra, säger hon, är att veta när öppnandet bör ske.
– Det är jättesvårt att bedöma. Jag vet inte om Danmark gjort blodprover för att testa immuniteten i befolkningen, men jag tror inte det. Men förr eller senare så måste man ju öppna och då skulle jag gissa att man börjar med att låta de minsta barnen få börja i skolan igen.
Fördel blir nackdel
För problemet, enligt Linde, är att viruset inte kommer att försvinna av sig självt. Eftersom det inte finns något vaccin är den enda vägen framåt att vänta till dess att en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun. Först då kommer smittspridningen att klinga av.
Så den eventuellt mindre omfattande smittspridning som förekommit i Danmark och andra länder på grund av restriktioner och som tidigare pekats ut som en fördel, riskerar alltså att bli en nackdel, om det är så att en endast en mindre andel av befolkningen är immun mot viruset.
– Det är den stora fördelen med att tillåta en smittspridning (som i Sverige), att fler blir immuna, säger Annika Linde.
– En nackdel, å andra sidan, är att man är mindre förberedd. En annan nackdel vi i Sverige haft jämfört med Danmark och Finland är att de länderna inte alls hade lika många som åkte till Italien för att åka skidor. Det gjorde att vi i Sverige fick in smittan från fler. Men trots Danmarks åtgärder så har de legat väldigt nära Sverige när det kommer till antal döda i covid-19.