Trump ivrig att fÄ fart pÄ ekonomin

Donald Trump planerar att avveckla Vita husets samordningsgrupp mot coronaviruset och flytta fokus till att fÄ fart pÄ USA:s ekonomi. Presidenten uppmanar delstaterna att lÀtta pÄ coronarestriktionerna.

USA:s president Donald Trump visas runt pÄ Honeywell Internationals fabrik dÀr ansiktsmasker tillverkas.

USA:s president Donald Trump visas runt pÄ Honeywell Internationals fabrik dÀr ansiktsmasker tillverkas.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-05-06 06:40

– Vi vĂ€cker liv i vĂ„rt land igen, sade Trump under tisdagen sedan han lĂ€mnat Washington, dĂ€r han hĂ„llit sig de senaste veckorna, för ett besök i Arizona.

Presidenten hyllade Vita husets arbete med att begrÀnsa coronavirusets spridning, men betonade att han nu anser att det Àr dags att öppna upp samhÀllet.

– Vi kan inte hĂ„lla landet stĂ€ngt under de kommande fem Ă„ren, sade Trump, som medgav att restriktionslĂ€ttnader kan fĂ„ vissa negativa följder.

– Folket i det hĂ€r landet Ă€r krigare. Jag sĂ€ger inte att nĂ„gonting Ă€r perfekt. Kommer nĂ„gra att pĂ„verkas? Ja. Kommer nĂ„gra att allvarligt pĂ„verkas? Ja. Men vi mĂ„ste öppna vĂ„rt land och det snart, tillade presidenten, som dock underströk att personer över 60 Ă„r bör hĂ„lla sig hemma nĂ„got lĂ€ngre Ă€n övriga.

Samordningsgrupp fasas ut

Trump bekrÀftade Àven att Vita huset nu ska börja fasa ut sin samordningsgrupp mot coronaviruset. De tvÄ experter som blivit mest kÀnda under pandemin, Anthony Fauci och Deborah Birx, kommer dock fortsatt att ha rÄdgivande roller. Enligt vicepresident Mike Pence kommer gruppen att avvecklas i början av juni.

– Mike Pence och samordningsgruppen har gjort ett mycket bra jobb, men nu funderar vi över en lite annan inriktning, och den Ă€r sĂ€kerhet och öppnande. Och vi kommer troligen bilda en annan grupp för det, sade Trump.

Det Àr dock upp till de olika delstaterna att besluta om hur man vill lÀtta pÄ restriktionerna. Flera demokratiska guvernörer i hÄrt drabbade delstater har velat gÄ försiktigt fram och hinna testa fler och fÄ andra sÀkerhetsgarantier pÄ plats innan de öppnar upp.

Flera republikanska delstater har dock redan börjat lÀtta pÄ restriktioner.

Kritiseras

Trumps politiska motstÄndare kritiserar honom för att offra mÀnniskors hÀlsa i sin iver att fÄ ekonomin pÄ fötter lagom till presidentvalet i november. Och frÄgan Àr om USA Àr redo för en fullstÀndig öppning. Enligt en opinionsundersökning publicerad i The Washington Post Àr bara varannan invÄnare bekvÀm med att Äka till en mataffÀr och Ätta av tio tvekar inför att besöka restauranger, biografer och gym.

Tidigare i veckan skrev The Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington, som Trumpstyret flera gĂ„nger refererat till, upp sin prognos över antalet dödsfall i USA i sviterna av coronaviruset. Enligt institutet spĂ„s nu nĂ€ra 135 000 amerikaner ha gĂ„tt bort fram till början av augusti, mer Ă€n en fördubbling frĂ„n en prognos i april.

I en intervju med ABC under kvÀllen sade Trump att det gÀllde om inga vidare ÄtgÀrder görs, vilket institutet senare förnekade.

Under tisdagen steg antalet döda med över 2 400 till 70 900. Antalet bekrĂ€ftat smittade i USA Ă€r 1,2 miljoner.

Bar inte munskydd

Under resan till Arizona besökte Trump bland annat Honeywell International i Phoenix som tillverkar ansiktsmasker. Noterbart under rundvandringen var presidentens avsaknad av just en ansiktsmask, rapporterar medier i USA.

Trump har tidigare varit skeptisk mot att offentligt bÀra en ansiktsmask, och under rundvandringen bar varken han eller nÄgon i hans följe nÄgon form av munskydd. De följde dÀrmed exemplet frÄn vicepresident Pence, som förra veckan besökte ett sjukhus utan att bÀra ansiktsmask.

Pence erkÀnde i söndags att han borde ha haft en pÄ sig.

Att bÀra ansiktsmask har blivit en politisk symbolfrÄga i USA, dÀr mÄnga pÄ högerkanten anser att ett masktvÄng utgör ett intrÄng i den personliga friheten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!