Italien är det land som drabbats värst av coronaviruset. Men trots drakoniska åtgärder fortsätter dödstalen att stiga. Hur kommer det sig?
Under lördagen dog 793 människor i covid-19 i Italien, vilket var den högsta siffra som noterats under ett dygn sedan utbrottets början. Därutöver vårdas fler än 2 500 människor i respiratorer. En nästan ofattbar siffra.
Under tiden kan andra länder bara förfärat se på och hålla tummarna för att deras eget land inte kommer att drabbas lika skoningslöst, något som fortfarande är högst oklart.
Förklaringen hade kunnat vara smittämnet som sådant. Att det hade varit extremt smittsamt och/eller att vi visste för lite om det. Men så är inte fallet. Visserligen är coronaviruset rejält smittsamt, men inte alls i samma härad som exempelvis mässlingviruset. Dessutom vet vi att det smittar genom så kallad droppsmitta och vi har ganska goda kunskaper om hur farligt det är och vilka grupper vi bör skydda.
Kort sagt: vi vet vad som behövs för att bekämpa viruset – ändå tycks smittspridningen aldrig ta slut.
Fler förbud
Den 9 mars stängde Italien ner. Därefter har alltfler förbud införts. Från och med i dag, lördag, stängs även landets parker. Invånarna förbjuds dessutom att träna utomhus.
– Tyvärr går antalet smittade inte ner. Inom kort kommer vi inte kunna hjälpa de som blir sjuka, sade nyligen Attilio Fontana, Lombardiets president, till italienska medier.
Den enkla förklaringen är bristande följsamhet. Det är ett ord som går som en röd tråd genom alla medicinska vetenskaper, för det har visat sig vara extremt svårt att få människor att göra som doktorn säger. Även om ens eget liv ligger i vågskålen. När det kommer till smittskydd handlar det dock inte om att få en enstaka patient att sluta röka, utan om att få miljoner människor, en hel befolkning, att ändra sitt beteende.
40 procent
Direkt efter nedstängningen införde Italien förbud mot att vistas utomhus utan ett "giltigt" skäl. Genast började människor fråga sig vad som räknades som "giltigt". Det blev en tolkningsfråga. Gå ut med soporna? Gå ut med hunden? Jogga?
En person som vistas utanför hemmet är tvungen att ha med sig ett papper där skälet för utomhusvistelsen ska vara specificerat. Annars riskerar personen ifråga dryga böter. Hittills har myndigheterna bötfällt fler än 40 000 personer. Däribland en man med tydliga symtom på smitta och som var i full färd med att genomgå plastikkirurgi. Operationen var, enligt mannen, "helt nödvändig".
Med hjälp av anonymiserade uppgifter från de två största mobiloperatörerna i Italien, Vodafone och TIM, har myndigheterna konstaterat att runt 40 procent av italienarna inte följer restriktionerna utan rör sig utanför hemmet på ett "oacceptabelt sätt", skriver The Independent.
Enkla råd
När kinesiska smittskyddsexperter i veckan besökte Italien, inklusive det hårt drabbade Lombardiet, fick de nästan en chock. Kollektivtrafiken var igång, på gatorna promenerade människor och på hotellen förekom både middagar och fester.
På pappret kan restriktioner à la Italien se bra ut. Men i praktiken är de svåra, kanske omöjliga, att genomföra. Åtminstone i en demokrati.
Förutom att Sverige förbjudit folksamlingar på fler än 500 personer, nöjer vi oss med ett par nästan barnsligt enkla råd.
– Om människor bara hade stannat hemma och inte gått till jobbet när de var sjuka hade det här (smittspridningen) varit över på några få veckor, har den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke sagt.