Tvivel kring vaccin med bara en dos

En vaccindos i stället för två. Läkemedelsjätten Johnson & Johnson hoppas att deras vaccinkandidat ska förändra hela vaccinprocessen. Forskaren Matti Sällberg är dock tveksam.

Professor Matti Sällberg, till höger, med kollegan professor Ali Mirazimi, vid Karolinska institutet i Huddinge. Arkivbild.

Professor Matti Sällberg, till höger, med kollegan professor Ali Mirazimi, vid Karolinska institutet i Huddinge. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-25 06:20

På tisdag släpper amerikanska Johnson & Johnson nya delårssiffror. Grundat redan 1886 är nu den amerikanska läkemedelsjätten mer intressant än på länge för investerare, men också för allmänheten, utifrån förhoppningar och förväntningar kring bolagets pågående framställan av vaccin mot covid-19.

På den amerikanska marknaden finns redan Pfizer/Biontech och Moderna, medan Astra Zeneca har fått ett godkännande bland annat i Storbritannien.

Johnson & Johnson hoppas nu att deras kandidat ska ha stora fördelar gentemot alla tre tillgängliga alternativ:

Precis som Astra Zenecas vaccin har inte Johnson & Johnsons vaccinkandidat samma krav på kyl- eller frysförvaring, vilket underlättar logistiken avsevärt, särskilt i U-länder.

Den stora fördelen är dock att Johnson & Johnson hoppas nå framgång med ett vaccin där endast en dos ska vara tillräckligt.

– Vi vet från vaccinationskampanjer att ju enklare logistik, desto större framgång för vaccinprogrammen, säger Dan Barouch, virolog vid Beth Israel Deaconess Medical Center, som samarbetar med Johnson & Johnson, till tidningen New York Times.

100 miljoner doser

Bolaget förväntas i månadsskiftet januari-februari kunna lämna resultat från den kliniska prövning som nu har nått fas 3. Förhoppningen är att ha tolv miljoner doser redo i februari och 100 miljoner i slutet av juni.

– Det vore kanon, helt enkelt superbra, men jag skulle i slutändan tro att man ändå kommer att rekommendera två doser, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, till TT.

Enkelt förklarat skiljer sig Johnson & Johnsons variant genom att det inte använder sig av så kallad MRNA-teknik som Pfizer/Biontech och Moderna.

I stället utgår man från ett så kallat adenovirus, som är en form av förkylningsvirus. Denna metod har använts bland annat i framställningen av ebolavaccin.

Vid försök på apor har man funnit att endast en dos räcker för att skydda djuren från coronainfektion och i en studie nyligen publicerad i ansedda tidskriften New England Journal of Medicine styrks förhoppningarna. Försökspersoner som har fått endast en dos uppvisade efter 71 dagar fortfarande höga nivåer av antikroppar och i vissa fall till och med stigande nivåer.

Matti Sällberg är dock tveksam till att man kommer att lyckas efter att ha läst studien.

– Man har testat med både en och två doser och studien visar att man får betydligt bättre immunsvar från två doser. Jag tror att man i slutändan kommer att rekommendera två doser. En dos kan sannolikt ge ett skydd, men då är vi nere och dansar kring 50 procents effektivitet, säger han.

50 procent – magisk gräns

Just 50 procent är gränsen för att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, och dess europeiska motsvarighet, ska godkänna ett vaccin. Även om det finns uppenbara fördelar med att bara behöva ge vaccinet vid ett tillfälle väger andra faktorer tyngre, menar Matti Sällberg:

– Det är klart att man kan få en temporär effekt av en dos, men med två doser vet man att det kommer att hänga kvar längre.

Just Johnson & Johnson är ett av flera företag som har tecknat avtal med EU och därmed Sverige. Oavsett om det blir en eller två doser som rekommenderas i slutändan tror dock Matti Sällberg att Johnson & Johnsons variant är en av de som närmast står på tur att inkluderas i vaccinprogrammen.

– Dom tillsammans med Novavax (amerikanskt företag) skulle jag säga ligger längst fram i nuläget.

Fakta: Johnson & Johnson

Johnson & Johnson, grundat redan 1886, är en amerikansk läkemedelsjätte med över 130 000 anställda världen över.

Inom bolaget finns en rad dotterföretag, vars produkter säljs i över 175 länder. Bland kända produkter finns Band-Aid, som tillverkar plåster och förband, samt Tylenol, som tillverkar feber och smärtstillande medicin.

Det totala börsvärdet uppgår till över 400 miljarder dollar.

Aktien har i år stigit drygt två procent, och på ett år cirka åtta procent.


Fakta: Vaccinläget i Sverige

Sverige är med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Vaccinationerna mot covid-19 startade den 27 december i Sverige med covidvaccinet från Pfizer/Biontech, efter godkännande från EU-kommissionen den 21 december.

Numera används även Modernas covidvaccin, som godkändes den 6 januari.

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!