– Samma regler gäller för alla europeiska länder. Om infektionsgraden är lägre än 50 per 100 000 invånare, som är gränsen, lyfts karantänskravet. Eftersom utvecklingen i Sverige var positiv, kunde vi lyfta det. Vi tittar på detta över en tidsperiod på några dagar, och det verkar vara en stabil trend nu, säger Prinz.
– Just nu är jag glad.
"Kan ta en dag eller två"
I början av juni publicerade tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Institut (RKI) en Europakarta, där Sverige var rödmarkerat eftersom fler än 50 per 100 000 invånare hade bekräftats vara smittade med coronaviruset under de senaste sju dagarna. Förbundsländerna hade då möjlighet att fatta egna beslut om huruvida svenskar var tvungna att sitta i karantän vid resor till de respektive regionerna.
Det senaste beslutet om slopade karantänsregler måste dock följas av förbundsländerna, enligt Prinz.
– Ja. Det kan ta en dag eller två innan det sipprar ner och alla nås av informationen, eftersom beslutet är nytt, säger ambassadören.
Sverige har haft en annorlunda strategi mot coronaviruset än Tyskland och många andra EU-länder, genom att inte genomföra samma omfattande nedstängning av samhället.
"En läroprocess"
Den svenska strategin har väckt stor uppmärksamhet i tyska medier. Prinz beskriver de gångna månaderna som "en läroprocess för oss alla".
– Jag tror att alla har blivit klokare nu, och vi kan bara döma efter det att fler månader har gått och vi vet mer.
Ambassadör Prinz säger att "det enda vi kan göra nu är att vara försiktiga", hålla fysiskt avstånd och tillämpa "allt det vi har lärt oss för att skydda oss".
– Om siffrorna sjunker, är det bra. Vi kommer att få se om det blir en andra våg efter semesterperioden.