Coronakrisen har lett till akut brist på respiratorer i många länder. Apparaterna är avgörande i vården av patienter med andningsproblem, en av de komplikationer som covid-19 kan ge upphov till.
Efter vädjanden från sjukhus i Ukraina om respiratorer har några av landets rikaste män bekostat inköp från företag i andra länder. Men det räcker inte.
Det statliga försvarsindustrikonglomeratet Ukroboronprom leder därför ett försök att starta inhemsk produktion, baserad på teknik som togs fram på en fabrik som man driver i Kiev, men i en annan tid.
Ruvade på hemlighet
Under arbetet har man upptäckt att en dator där viktig teknisk information funnits lagrad har försvunnit och de ingenjörer som utformade respiratorerna har antingen hunnit gå bort eller gå i pension. Det berättar Mustafa Nayyem, biträdande generaldirektör för Ukroboronprom, för nyhetsbyrån Reuters.
Men slutligen lyckades man spåra upp en man som fortfarande mindes var gulnade papperskopior över respiratordesignen fanns förvarade på fabriken. Han arbetar numera i en liten matbutik.
Fabriken är inte längre i skick att återuppta produktionen. Så Ukroboronprom har i stället erbjudit privata företag att ta del av respiratordesignen och att tillhandahålla lokaler för produktion.
– Vi kommer att ge alla tillgång till denna dokumentation för vi befinner oss mitt i en kris, säger Nayyem till Reuters.
Släckt och stängt
För omkring 20 år sedan arbetade fortfarande runt 6 000 anställda vid Ukroboronproms fabrik Burevisnyk. De tillverkade bland annat komponenter till radarsystem för ubåtar, och höll i gång en mindre produktion av respiratorer som användes för att behandla sovjetiska soldater i Afghanistan.
Men vikande efterfrågan efter Sovjetunionens kollaps och brist på tillskjutna medel från staten har lett till att verksamheten stannat av. 2011 lämnades en konkursansökan in. I dag finns bara några få anställda kvar i fabriken, där värme och el stängdes av för fem år sedan, och dess gamla maskiner ligger täckta av tjocka lager damm.
Hittills har 13 människor dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset i Ukraina. Landet är ett av de fattigaste i Europa och dess sjukvårdssystem har stor brist på resurser.