I måndags gick Folkhälsomyndigheten ut med en ny rekommendation. Barn i förskoleklass, årskurs 1–9 samt i gymnasiet och som uppvisar förkylningssymtom bör testa sig för pågående infektion av covid-19.
Men i Region Uppsala hade man då redan testat barn i en vecka, om än "bara" barn från och med årskurs fyra.
– Vi var tidigt ute och började redan förra måndagen och det har varit ett jämnt flöde ända sedan dess, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, till TT.
Bokar via 1177
Trots det, berättar hon, är det få av barnen som varit positiva och alltså haft sjukdomen.
– De senaste dagarna har vi bara haft tre barn som varit positiva. Det motsvarar mellan en och ett par procent av de provtagna, det vill säga ungefär som det ser ut i befolkningen i övrigt, säger Anna Gillman.
Rent praktiskt går det till så att föräldrarna eller barnen själva bokar en tid via 1177. Sedan går de till en provtagningsenhet där själva provet tas i både näsa och svalg. Därefter meddelas provsvaret efter som längst tre dagar.
I praktiken får de oftast svar redan inom ett dygn. Om det är vuxna får de ett telefonsamtal bara om provsvaret är positivt, medan om det avser ett barn så blir det alltid ett samtal oavsett om det är positivt eller negativt.
Undvika andra våg
– Om det är positivt sker därefter en smittspårning. Antingen genom att föräldrarna själva kontaktar de som barnen varit nära ett dygn innan man blev sjuk. Dessa personer uppmanas sedan att vara extra vaksamma på eventuella symtom. Om man inte vill göra det själv kan man få hjälp av en smittspårare som kontaktar dem per telefon, säger Anna Gillman.
Det primära syftet med provtagningen, säger hon, är att hitta så många fall som möjligt, för att på så vis trycka ner smittan och – om möjligt – undvika att smittspridningen tar fart på nytt.
– Vi tror att det blir en bättre följsamhet, om man verkligen vet att man är smittad. Därutöver kan de som inte är smittade gå tillbaka till skolan, om de mår bra i övrigt, säger Anna Gillman.