Uppsving för kiropraktorer efter pandemin

Coronakrisen slog hĂ„rt mot massörer och kiropraktorer. Men sakta börjar kunderna komma tillbaka – med stela nackar, onda ryggar och huvudvĂ€rk efter mĂ„nader av hemmajobb. –Vi har sett en fördubbling de senaste veckorna, sĂ€ger Lars Carlstrand, ordförande för Svensk Massage.

Fler söker sig till massörer och kiropraktorer med ryggbesvÀr efter att ha jobbat hemma under pandemin. Arkivbild.

Fler söker sig till massörer och kiropraktorer med ryggbesvÀr efter att ha jobbat hemma under pandemin. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-06-08 06:25

Hos en massör, kiropraktor eller naprapat Àr det omöjligt att hÄlla tvÄ meters avstÄnd. NÀr coronaviruset spreds i Sverige blev mÄnga dÀrför rÀdda för smittrisken och slutade komma helt.

– Men vi Ă€r legitimerad sjukvĂ„rdspersonal sĂ„ vi vidtar de Ă„tgĂ€rder som krĂ€vs gĂ€llande basala hygienrutiner och liknande, sĂ€ger Fredrik Lange, ordförande för Legitimerade kiropraktorers riksorganisation (LKR).

LKR har 230 medlemmar – som sammanlagt tappat 40 procent av sin omsĂ€ttning under krisen.

Även mĂ„nga massörer fick det svĂ„rt, berĂ€ttar Lars Carlstrand, ordförande för föreningen Svensk Massage med 15 000 medlemmar. Men de senaste veckorna har det hĂ€nt nĂ„got, vittnar bĂ„de Svensk Massage och LKR om.

Sitter för mycket

Kunderna kommer tillbaka. Och bland de som kommer har en större andel arbetsrelaterade besvÀr kopplat till hemmajobb.

– Vi har sett en fördubbling de senaste veckorna, sĂ€rskilt i Stockholm. Ergonomiska, genomtĂ€nkta arbetsplatser har bytts ut mot att arbeta i barnens lekrum eller i soffan hemma. I lĂ€ngden sĂ„ pĂ„verkar det, sĂ€ger Lars Carlstrand.

SmÀrtor i nacke, axlar, korsrygg och lÀndrygg Àr vanligt. LikasÄ spÀnningshuvudvÀrk pÄ grund av dÄlig cirkulation och spÀnda muskler efter mycket stillasittande.

Orsaken Ă€r inte bara att man ofta sitter som en rĂ€ka framför en liten laptop, vid ett skrivbord som inte gĂ„r att höja eller sĂ€nka – utan ocksĂ„ att man sitter för mycket.

– Man har inte samma rutiner med regelbundna pauser, och eftersom man pratar med folk via datorn tar man inte heller nĂ„gra mikropauser. Pratar man i telefon kan man gĂ„ runt under tiden, men med nĂ„gon pĂ„ andra sidan skĂ€rmen blir man ofta sittande timme efter timme, sĂ€ger Fredrik Lange.

"Lider i det tysta"

För att slippa smÀrta Àr det viktigt att byta arbetsposition ofta och att röra pÄ sig. GÀrna genom att ta en lÀngre promenad eller göra yoga pÄ lunchrasten, men ocksÄ genom att röra pÄ axlar, armar och nacke under regelbundna kortare pauser. Man kan ocksÄ ta ett varmt bad eller en dusch för att mjuka upp musklerna.

Men det viktigaste Àr att söka hjÀlp om man behöver det.

– MĂ„nga sitter hemma och lider i det tysta eftersom de vill hĂ„lla social distans. Det Ă€r viktigt att följa rĂ„den, men har man stora besvĂ€r ska man söka hjĂ€lp, sĂ€ger Fredrik Lange.

Lars Carlstrand hÄller med:

– Det Ă€r tryggt att gĂ„ till en yrkesmassör, vi har samma regler som pĂ„ sjukhus med handsprit och att tvĂ€tta bĂ€nken. Vi kan avlasta vĂ„rden och ta hand om mĂ€nniskor, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!