Utbrott av multiresistent bakterie på sjukhus

En kirurgisk avdelning på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har drabbats av ett utbrott av VRE, en multiresistent bakterie som inte kan behandlas med vanlig antibiotika. Ett tiotal patienter berörs av utbrottet, enligt Region Östergötland.

Bakterien sprids ofta på sjukhus, inte sällan på dess toaletter. Arkivbild.

Bakterien sprids ofta på sjukhus, inte sällan på dess toaletter. Arkivbild.

Foto: Anders Andersson/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-19 21:18

"Utbrottet är bekymmersamt, särskilt med tanke på det pressade läget vid sjukhuset utifrån pandemin.", säger Erik Stenkvist, sjukhusets chefsläkare, enligt ett pressmeddelande från regionen.

"Vi har nu bildat en särskild arbetsgrupp som vidtar ett antal kraftfulla åtgärder för att hantera situationen. För att skydda patienter från smitta har vi fått göra en mindre neddragning av antalet vårdplatser", säger han.

VRE står för vancomycinresistent enterokock och sprids ofta på sjukhus, eftersom personer med till exempel katetrar, stomi eller vätskande sår smittas lättare.

Det går inte att säga hur länge bakterierna lever kvar hos den drabbade, men enligt Vårdguiden 1177 blir de flesta som smittas inte särskilt sjuka och blir sannolikt av med bakterien efter hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!