På ett äldreboende i Ockelbo har 13 personer som hunnit få den första vaccinsprutan insjuknat i covid-19, rapporterar P4 Gävleborg. De vårdas nu med läkartillsyn, isolerade från övriga hyresgäster.
– Vi snubblade på målsnöret, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Britt Aspgren till radion.
Personerna på boendet fick sin första vaccinspruta den 30 december. Nästa vecka ska de få sin andra dos, som krävs för ett fullvärdigt skydd. Utbrott efter första sprutan har även konstaterats på äldreboenden i Nora och Bengtfors.
Företagen Moderna och Pfizer som tagit fram de vaccin som nu används utlovar ett fullvärdigt skydd först en vecka efter den andra sprutan.
– Man vet ännu väldigt lite hur skyddet ser ut efter första sprutan, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Visst skydd
Efter den första sprutan introduceras immunförsvaret för en ofarlig bit av viruset, spikeproteinet. Immunförsvaret reagerar på det främmande proteinet och börjar producera antikroppar och T-celler.
– Det tar ett tag för kroppen att utveckla ett immunsvar. För vissa vaccin mot andra virus räcker en enda dos, för andra krävs flera. I det här fallet krävs två doser, säger Mirazimi.
Det har ännu inte gjorts några större studier hur lång tid det kan ta för kroppen att utveckla ett effektivt immunsvar efter den första sprutan. Moderna har gjort en mindre studie, med omkring 2 000 deltagare.
– Efter några veckor fick de 80–90 procents skydd efter den första dosen. Lusläser man Pfizers rapport ser man också ett visst skydd efter ett par veckor. Efter en eller två veckor borde man få något typ av immunsvar, men effekten vågar man inte skryta om.
Längre tid för äldre
Hur lång tid det tar och hur effektiv en första spruta är skiljer sig nämligen från person till person.
– Äldre har ofta sämre immunförsvar och det kan därför ta längre tid för dem. Har man bakomliggande sjukdomar kan det också påverka. Det är många komplexa scenarier som spelar roll. Det är individuellt, säger Mirazimi.
Det är dessutom möjligt att de som fått en andra spruta och utvecklat antikroppar fortfarande kan smittas och smitta andra.
– Vi vet ännu inte om vaccinen ger det vi kallar för steril immunitet, att det helt och hållet stoppar smittspridningen. Förmodligen är inte vaccinen sådana, utan de skyddar mot sjukdomen. Du kan bli smittad, men blir inte sjuk.
Intensiv forskning pågår men än så länge saknas data för att dra några slutsatser om påverkan på smittspridningen. Men med stor sannolikhet minskar vaccinet risken för att föra viruset vidare, säger Mirazimi.
– Om inte lika många celler infekteras produceras inte lika mycket virus i kroppen. Har man ett bra skydd utsöndras mindre virus, vilket leder till en mindre spridning.
TT: Vad bör man tänka på efter första sprutan?
– I och med att vi vet väldigt lite gäller det att fortsätta att följa rekommendationerna så gott man kan.