Uteblivna tandläkarbesök kan kompenseras

Vissa patienter som inte kunnat besöka tandläkaren på grund av coronapandemin ska kompenseras. Detta genom ett nytt regeringsbeslut som förlänger perioden för högkostnadsskyddet.

Tandvårdspatienter som inte kunnat utnyttja sitt högkostnadsskydd på grund av coronapandemin kan nu få kompensation. Arkivbild.

Tandvårdspatienter som inte kunnat utnyttja sitt högkostnadsskydd på grund av coronapandemin kan nu få kompensation. Arkivbild.

Foto: Tore Meek/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-20 14:00

Patienter som har höga tandvårdskostnader kan få billigare tandläkarbesök inom ramen för högkostnadsskyddet. Det är dessa patienter som genom ett nytt regeringsbeslut nu kan få kompensation, i de fall de inte kunnat besöka tandläkaren på grund av coronapandemin.

Högkostnadsskyddet för tandvård beräknas per år, men för att fler ska få möjlighet att ta del av subventionerna förlänger regeringen den perioden.

Det nya beslutet gäller alla som hade en pågående högkostnadsperiod vid tidpunkten den 1 april 2020, och som inte besökt tandvården under perioden 1 april till 31 augusti.

"Med denna justering av regelverket kompenseras tandvårdspatienter som annars hade gått miste om sin subvention genom högkostnadsskyddet", skriver socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

En patients sammanlagda tandläkarkostnader under en tolvmånadsperiod läggs samman, och när patienten nått 3 000 kronor har man rätt till billigare tandvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!