Utredare: Så kan sjukvårdens beredskap stärkas

Återupprätta statliga beredskapslager och inrätta beredskapsapotek som måste vara öppna under kriser och krig. De förslagen presenterar regeringens utredare på DN Debatt.

Särskilda utredaren Åsa Kullgren presenterar förslag för att stärka sjukvårdens beredskap. Arkivbild.

Särskilda utredaren Åsa Kullgren presenterar förslag för att stärka sjukvårdens beredskap. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-30 21:37

Sjukvårdens och apotekens beredskap måste kraftigt stärkas i händelse av kris eller krig. Den slutsatsen drar regeringens utredare Åsa Kullgren i ett delbetänkande som överlämnas till socialminister Lena Hallengren (S) på onsdagen.

Inte minst pandemin har visat att försörjningskedjan av läkemedel och sjukvårdsprodukter i dag är sårbar.

Kullgren vill bland annat återinföra statlig beredskapslagring av vissa läkemedel och sjukvårdsprodukter. De som bedöms särskilt viktiga för att hantera kriser och krig bör Sverige också ha en tillverkningsberedskap för. Det kan också inkludera vaccin.

Ett annat förslag är att Apoteket får i uppdrag att inrätta beredskapsapotek med geografisk spridning över landet, så att patienter fortsatt kan hämta ut receptbelagda läkemedel under kriser eller krig. De ska ha robusta lokaler och it-system samt utrymme för ökad lagerhållning.

Utredaren konstaterar att förslagen är omfattande och kommer att kräva långsiktigt arbete för att implementera.

Fakta: Utredningen om sjukvårdens beredskap

Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09) tillsattes 2018 och ska redovisas senast den 30 september 2021.

Utredaren Åsa Kullgren ska göra en översyn av hälso- och sjukvårdens beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap.

Kullgren ska också fundera över nödvändiga åtgärder för att förebygga och hantera situationer med brist på hälso- och sjukvårdsmaterial samt läkemedel när inte en allvarlig händelse påverkar försörjningen.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!