M, KD och SD ställer sig positiva till att ge regeringen utökade maktbefogenheter för att hantera coronakrisen. Även Vänsterpartiet är berett att stödja ett sådant lagförslag, men liksom Moderaterna framhåller man vikten av att riksdagen måste få sista ordet.
– Vi är positiva till att regeringen ska få större möjligheter att handla, men man måste bygga in att man i efterhand går till riksdagen och får godkänt. Om man inte gör det är vi inte för det här förslaget, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.
Enligt Expressen vill regeringen bland annat få införa begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser utan att först gå via riksdagen. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer, nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar.
En månad
Det kan också röra begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.
Expressen rapporterar att regeringen vill att den nya lagen ska gälla i tre månader, men V vill begränsa den tidsramen.
– Vi tycker att en sådan här lagstiftning som ger regeringen så stor makt på riksdagens bekostnad bara ska få finnas i en månad i taget, säger Sjöstedt.
Han anser att riksdagen snabbt kan förlänga lagen om det behövs. Det viktiga är att värna om demokratin och de folkvaldas inflytande vilka han ser som en garant för att eliminera risken för maktmissbruk.
– Om man bygger in att de folkvalda har det sista ordet då menar vi att det finns en bra demokratisk förankring. Det är en stor styrka i den svenska krishanteringen att det funnits bred demokratisk uppslutning. Det tycker jag att vi ska vara rädda om.
Inte runda
Moderaterna är också villiga att ge regeringen ökade befogenheter, men är kritiska till regeringens lagförslag och anser att det är oacceptabelt att runda riksdagen.
– Det är mycket stora och ingripande åtgärder som regeringen för fram inom ramen för det här lagstiftningsutkastet och då måste vi i ett sådant läge se till att det finns tydliga kontrollstationer, säger Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen.
M har också krävt ett förtydligande av regeringen hur individer och företag som drabbas ekonomiskt av regeringens eventuella åtgärder utifrån den här lagstiftningen ska få ersättning.