Vaccineffekten: Bara fåtal besöksförbud kvar

Endast åtta av landets 290 kommuner har numera besöksförbud på äldreboenden. –Jag är jätteglad, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

"Ibland har vi sett att smittspridningen i kommunen inte motiverar ett önskat besöksförbud", säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

"Ibland har vi sett att smittspridningen i kommunen inte motiverar ett önskat besöksförbud", säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-24 11:03

För bara några veckor sedan hade ett 40-tal kommuner låst dörrarna på sina äldreboenden som skydd mot covid-19, och då ville Folkhälsomyndigheten se en minskning. Besöksförbud är en inskränkande åtgärd som inte bara medför mentalt lidande utan också strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, enligt myndigheten.

Nu har det blivit som Folkhälsomyndigheten ville och det är vaccineringen mot covid-19 som har gjort att färre kommuner har ansökt om besöksförbud, enligt Malin Grape. Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att 82 procent av de boende på äldreboende har fått sin första vaccindos, och 64 procent sin andra.

– Vi vet ju att man då har ett gott skydd mot sjukdom och då är besöksförbud inte längre en relevant åtgärd, säger hon.

Ett par avslag

Fortfarande kan kommuner på egen hand avråda från besök, men då har äldreboenden ingen rätt att faktiskt stänga ute anhöriga som vid ett förbud från Folkhälsomyndigheten.

Enhetschefen berättar att "ett par" kommuner har bett om att få hindra besök men att de har fått avslag från Folkhälsomyndigheten som är den instans som beviljar tillfälliga besöksförbud.

– Ibland har vi sett att smittspridningen i kommunen inte motiverar ett önskat besöksförbud, men ibland har också tunga instanser som vårdhygiensenheter och medicinskt ansvariga sjuksköterskor avrått från besöksförbud eftersom att man tycker att det går att hantera på andra sätt, säger Malin Grape.

Finns kvar

Malin Grape hoppas att besöksförbudet inte är en åtgärd som börjar att användas allt mer igen, men regeringen har nyligen förlängt Folkhälsomyndighetens befogenheter att besluta om att stänga ute närstående.

– Det är ändå bra att det finns juridiska möjligheter att fatta sådana beslut om vi skulle hamna i en situation där det skulle vara en relevant åtgärd. Men jag har svårt att nu se framför mig vad det skulle vara. Det räcker inte med att smittspridningen pekar uppåt eftersom man har kommit så långt med vaccinationerna, säger hon.

Fakta: Kommuner med besöksförbud

Bengtsfors

Bollebygd

Falkenberg

Haparanda

Kalix

Strömstad

Ånge

Överkalix

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer. De tillfälliga lokala besöksförbuden gäller i tre veckor.

Verksamhetsansvarig kan medge undantag från besöksförbudet i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!