Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland har sammanlagt tagit emot 2 100 doser av Modernas vaccin från Apoteket – vaccinleveranser som transporterats för kallt. Samtliga regioner – förutom Östergötland– har gett vaccinet i olika omfattning – och totalt har 1 000 personer fått den första dosen av vaccinet.
"Påverkas inte"
Läkemedelsverket uppger till TT att Modernas coronavaccin inte tar skada av den för låga temperaturen under leveransen, och att personerna som vaccinerats med doserna därför inte behöver vaccineras en extra gång.
"Vi kan verifiera att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. Möjligen kan gummiproppen på vialerna ta skada av för låg temperatur. Vi anser därmed att det inte föreligger någon risk för de som fått av de aktuella vaccindoserna, och inte heller att de behöver vaccineras om”, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket, i en skriftlig kommentar.
Apotekets pressansvarige Magnus Frisk beklagar problemen som uppstått under leveransen av vaccinet.
– Det är extremt ovanligt att det blir fel, och väldigt olyckligt att det blivit fel med vaccinerna, säger han.
Apoteket genomför nu en granskning av vad som gått snett under leveransen – och varför, enligt Frisk.
– Vi behöver gör den här utredningen så vi ser var i rutiner och processer som det har brustit. Så vi kan rätta till det och se till att det inte händer igen.
Stoppade vaccineringar
Enligt Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, stoppades alla vaccineringar med Modernas vaccin efter beskedet om de alltför låga temperaturerna.
– Under torsdagen hade vi hunnit vaccinera 159 personer, som alla arbetar inom vården. De resterande doserna av de 400 vi hade skulle personalen ha fått i dag. Nu inväntar vi besked från Folkhälsomyndigheten nästa vecka huruvida den första dosen håller måttet, säger hon.
Johanna Wiechel-Steier säger att hon dock inte tror att den felaktiga leveransen kommer att påverka det planerade vaccinationsarbetet i regionen avsevärt.
– Vi tror att frågorna kring transport och hantering av vaccinet kommer att vara lösta till dess nästa dos av Moderna-vaccinet levereras. Det vi inte vet just nu är när personalen kan få sina första och/eller andra doser av vaccinet.
Ingen hälsorisk
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att doserna som transporterats i för låga temperaturer innebär en hälsorisk.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Sveriges Radio Ekot att myndigheten tillsammans med Läkemedelsverket nu snarare kommer att utreda huruvida de doser av vaccinet som redan tagits är verksamma eller inte.
– Vår preliminära bedömning är att det inte finns någon risk att man får någon form av bieffekt. Däremot vet vi inte säkert om det har fortsatt effekt eller inte – och det har vi bett Läkemedelsverket att titta vidare på, säger han till Ekot.
Doser "i karantän"
En region som drabbats av leveransproblem av Modernas vaccin är Region Gävleborg.
Cirka 100 medarbetare på sjukhuset i Hudiksvall hade under torsdagen fått en första dos av Modernas vaccin. De medarbetare som fått vaccinet kommer att kontaktas under fredagen, enligt Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i i regionen.
"Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination", skriver hon i ett pressmeddelande.
De ytterligare 300 doserna av Modernas vaccin som Region Gävleborg har kvar i lager sätts nu i karantän i avvaktan på utredning, medan personalvaccinationerna fortsätter som planerat under fredagen med Pfizers vaccin.
Rättad: I en tidigare version fanns felaktig information om hur vaccinet förvarats.