Vaccinpaus: Förtvivlan – men också lättnad

I kylen ligger färdigladdade vaccinsprutor som nu måste slängas. Personalen får vända i dörren till vaccinationscentret i Malmö, för nu räcker inte vaccinet. När Sverige trycker på pausknappen för Astra Zeneca-vaccinet väcker det förtvivlan men även uttryck av lättnad.

Eva Tedgård, psykolog inom barnpsykiatrin, och Tanja Balachova, barnsjuksköterska inom barnpsykiatrin, fick besked i dörren att dagens personalvaccination är inställd.

Eva Tedgård, psykolog inom barnpsykiatrin, och Tanja Balachova, barnsjuksköterska inom barnpsykiatrin, fick besked i dörren att dagens personalvaccination är inställd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-16 19:51

– Någonstans känns det lite skönt att Sverige också bromsar ett tag tills man vet mer, säger psykologen Eva Tedgård till TT.

Hon kommer hit till aulan på Skånes universitetssjukhus, som gjorts om till vaccinationscenter, tillsammans med barnsjuksköterskan Tanja Balachova, som också jobbar inom barnpsykiatrin. De hade hört talas om pausen för Astra Zenecas vaccin, men hade hoppats få något annat.

TT: Men ni var annars beredda att ta vaccin från Astra Zeneca?

– Ja, ja skulle hålla andan och ta det, säger Eva Tedgård.

Får vänta

Överläkare Leo Flamholc visar runt i vaccinationscentret där de sex båsen som vårdpersonalen hittills fått sina sprutor i står tomma den här eftermiddagen. Sprutorna med Astra Zeneca-vaccin som gjordes i ordning under morgonen håller bara några timmar, så de har redan hunnit bli för gamla.

Det har flutit på bra här, berättar han, och själv har han inte märkt av någon skepsis mot vaccinet från Astra Zeneca.

– Men det är ju inte alla som har kommit och vi har lite svårt att veta vad de har tyckt som inte har kommit.

Vaccinet från andra leverantörer ska användas till prioriterade grupper, i första hand dialyspatienter, transplanterade patienter och deras hushållskontakter, och ges av mobila vaccinationsteam som också utgår härifrån. Vid sidan av personalen är det också LSS-boendena som får vänta nu.

Flera har avböjt

Sjuksköterskan Ann Göranson var ute och gav Astra Zeneca-vaccin på ett LSS-boende så sent som på tisdagsmorgonen. Hon hann precis genomföra vaccinationen innan hon nåddes av beskedet om pausen.

Hennes erfarenhet är att många frågat vad det är för vaccin de erbjuds och att vissa avböjt när de fått höra att det är Astra Zenecas.

– Men de flesta säger ju nästan halleluja och blir jätteglada över att få det, säger Ann Göranson.

Precis innanför entrén till Tyresö husläkarmottagning i Stockholm sitter 89-åriga Yvonne Lindblad iförd ett munskydd. Genom dottern som arbetar i sjukvården har hon hållit sig uppdaterad om turerna kring Astra Zenecas vaccin, som hon personligen känner sig skeptisk till.

– Jag tycker att det är väldigt bra att man stoppar vaccinet. Jag är missbelåten med hur aningslöst det är i vårt land, att man bara tänker “vi fixar det här”, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer att vaccineras i morgon, men jag hoppas inte att det är Astra Zenecas vaccin. I så fall tar jag det inte, säger hon.

Tyresö husläkarmottagning fick nyligen en leverans av Astra Zenecas vaccin och hade hoppats på att kunna vaccinera ett 160-tal personer med de doserna på onsdagen. Efter beskedet om vaccinstoppet tvingas man ställa om för att 80-100 personer ska kunna få Pfizers vaccindoser istället.

– När vi fick leveransen i måndags blev vi överlyckliga och ringde runt till 80-plussare. Nu har vi varit tvungna att ringa och boka av, säger Maria Av Solstråle Sténson, verksamhetschef och sjuksköterska på Tyresö husläkarmottagning.

"Är förtvivlade"

Förutom de rent logistiska problemen är det en utmaning att bemöta oroliga patienter i samtalen, som ofta blir långa.

– De är förtvivlade för att de är så nära att få vaccinet och att få träffa sina barnbarn. Vissa gråter för att man isolerat sig i ett år. Samtidigt har vi märkt redan innan att vissa varit skeptiska till Astra Zenecas vaccin, säger Maria Av Solstråle Sténson.

Hon och kollegan Linda Camberving, som är biträdande enhetschef och sjuksköterska, upplever att många patienter har frågat om vilket vaccin de ska få. En del har också uttryckt oro för att ta Astra Zenecas vaccin.

– Det svåra för oss blir kommunikationen med våra patienter. Jag har fullt förtroende för Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets beslut, men det är vi som står i frontlinjen och kommer att möta skepticismen, säger Maria Av Solstråle Sténson.

I nuläget förvaras Astra Zenecas doser som inte kan användas i en kyl på vårdcentralen. Än så länge har Tyresö husläkarmottagning bara fått besked om att de ska vänta på mer information om hur de ska hantera dem.

– Worst case scenario är att vaccindoser brinner inne, men vi vill självklart inte heller ge något som kan vara skadligt, säger Maria Av Solstråle Sténson.

Stilla, öde och tomt i vaccinationsbåsen istället för kö med personal som skall vaccineras.
Stilla, öde och tomt i vaccinationsbåsen istället för kö med personal som skall vaccineras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!