Vägrar delta i kommunfullmäktige på p-plats

Kommunfullmäktige i skånska Bjuv har inte lyckats få till något digitalt möte under pandemin. I stället har man hållit sina sammanträden på bland annat en parkeringsplats och i ett nedlagt hönshus, rapporterar lokala medier.

Bjuvs kommun har inte lyckats hålla några kommunfullmäktige digitalt under pandemin. I stället har sammanträden hållits på bland annat en p-plats och i ett nedlagt hönshus. Arkivbild.

Bjuvs kommun har inte lyckats hålla några kommunfullmäktige digitalt under pandemin. I stället har sammanträden hållits på bland annat en p-plats och i ett nedlagt hönshus. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-26 15:42

När ledamöterna ska samlas för kommunfullmäktige i Bjuv under måndagskvällen ska det ske på en parkeringsplats utanför kommunhuset, men det vägrar oppositionen gå med på, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

I stället vill oppositionen att mötet hålls digitalt, men några sådana möten har kommunen inte lyckats arrangera under hela pandemin.

– Diskussionen har pågått i mer än ett år. Man har sagt att det kommer en lösning, men den kommer inte. Digitala system används i fullmäktige av ett antal kommuner och i regionen. Det fungerar, säger Anders Månsson, gruppledare för oppositionspartiet Socialdemokraterna, till tidningen.

Enligt styrande Sverigedemokraterna och Moderaterna beror problemen på att man inte kan erbjuda allmänheten tillgång till fullmäktiges sammanträden om de sker digitalt.

– Kommunallagen är tydlig med att alla ska kunna se alla i realtid och på lika villkor, säger Pia Trollehjelm (SD), ordförande för fullmäktige, till SVT Nyheter Skåne.

Flera sammanträden har ställts in och de som har gått att genomföras har hållits på olika platser i kommunen.

– Vi har suttit i mörker på parkeringen utanför kommunhuset utan wifi. Det gick knappt att vända papperen. Vi har träffats i ett stort nedlagt hönshus på Selleberga-området – och vi har träffats i en idrottshall, säger Anders Månsson (S) till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!