Valborgsfirare i Uppsala: "Det blir hemmafest"

Budskapet inför årets valborg har trummats in från alla håll: Håll dig hemma, håll distansen. I studentstäderna Lund och Uppsala har feststämningen dämpats av polisuppbåd, stängsel och hönsbajs.

I ett studentrum på Östgöta nation i Lund firar Frida Gustavsson och Nanna Carling valborg på ett annorlunda vis. Att vara i stadsparken är omöjligt och den fest de ska gå på samlar max tio personer.

I ett studentrum på Östgöta nation i Lund firar Frida Gustavsson och Nanna Carling valborg på ett annorlunda vis. Att vara i stadsparken är omöjligt och den fest de ska gå på samlar max tio personer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-30 16:06

– Det är väldigt tråkigt, men samtidigt, man får ta sitt ansvar, säger lundastudenten Nanna Carling.

Trots allt försöker hon och kompisen Frida Gustavsson göra det bästa av situationen. De inledde dagen med pannkakor och mimosa (apelsinjuice blandat med bubbel). Nu dansar de och sjunger i studentrummet på Östgöta nation och snart ska de gå på fest.

– Men vi blir max tio personer, säger Frida Gustavsson.

Digital lunch

På första maj blir det sedan digital lunchsittning via mötesverktyget Zoom. Var och en lagar sin egen mat, men alla har samma meny där till exempel ankbröst ingår.

– Det känns verkligen som att alla tar sitt ansvar, i alla fall här, säger Nanna Carling.

På en gräsmatta i studentbostadsområdet Ulrikedal hittar vi nästa alternativa firande i regn och sju grader – ett kompisgäng på 15 personer som har femkamp.

– Vi vill göra något roligt, men vi vill inte göra det oansvarigt, säger Michaela, som är lekledare.

– Vi har köpt många olika glas till olika lekar så att alla ska få sitt eget. Vi har valt att vara utomhus och vi är en liten grupp människor som ändå brukar träffas.

Ett ton hönsbajs

I stadsparken samlas en normal valborg 30 000 personer för gemensam superpicknick. I år omgärdas parken av stängsel, och för att ingen ska få idén att hoppa över dem passar kommunen på att gödsla med ett ton hönsbajs.

– Vi vill inte bli ett epicentrum för smittspridning av covid-19, säger Philip Sandberg (L), som är kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Eftersom parken ändå hålls stängd av smittskyddsskäl passar kommunen på att vidta extra underhållsåtgärder. Valet föll på hönsgödsel eftersom den gör gräsmattorna friska och gröna och samtidigt avger en karaktäristisk lukt i några dagar.

– Jag tror att det flesta lundabor har överseende med det, med tanke på vilket syfte vi har, säger Sandberg.

"Väldigt folktomt"

Ett stort polisuppbåd har dessutom satts in för att hålla koll på att stora folksamlingar inte uppstår någon annanstans i Lund.

– Det är väldigt folktomt. Man ser ju folk som rör sig, men det är troligtvis mer privatfester som äger rum, säger polisvolontären Jennie Kervall, som patrullerar i Lundagård tillsammans med volontärkollegan Hans Dahlquist.

Ödsligt även i Uppsala

Ekonomikumparken i Uppsala, där runt 20 000 studenter samlas en vanlig valborg, omgärdas inte av stängsel och inte heller har marken gödslats med hönsbajs. Här är det så gott som folktomt ändå och för säkerhets skull patrullerar polis området.

Strosar genom parken gör Petter Elgh, ordförande i Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Han tror att de allra flesta Uppsalastudenter firar valborg även i år, men att festandet sker i mindre sällskap.

– Jag kom precis från en brunch med några kompisar och jag vinkade så klart med studentmössan klockan tre. Sedan ska jag grilla med dem jag var med tidigare, säger han.

Uppsala teknolog- och naturvetarkår har uppmanat sina medlemmar att vara försiktiga.

– Vi har gått ut och sagt att man ska fira i liten skala och hålla distans. Och vi har ju ställt in forsränningen, det är tråkigt men så är det, säger Petter Elgh.

"Det blir hemmafest"

Några hundra meter från Ekonomikumparken, i studentbostadsområdet Triangeln, är polisen i färd med att lösa upp ett par mindre sällskap med festglada studenter.

Uppsalastudenten Hannah Brandt och hennes vänner har suttit här sedan i morse. Dagen började med champagnefrukost och snart ska kompisgänget på runt tio personer röra sig hem för att förbereda sig inför kvällen.

– Det blir hemmafest i stället för nationer, säger Hannah Brandt.

Festandet sker inte med någon utanför den närmsta umgängeskretsen och de är noga med att hålla avstånd. Så länge alla är friska och inte har förkylningssymtom ser Hannah Brandt inga problem.

– Vi som är med varandra i dag, vi är med varandra dagligen även i vanliga fall, säger Hannah Brandt.

Rättad: I en tidigare version tillskrevs Philip Sandberg fel titel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!