Var femte tvingas stanna inne i USA

En av fem invånare i USA kommer att tvingas stanna hemma framöver, då flera delstater och städer inför restriktioner, rapporterar The New York Times.

USA:s vicepresident Mike Pence.

USA:s vicepresident Mike Pence.

Foto: Alex Brandon

Hälsa och sjukvård2020-03-21 01:10

Sedan i fredags råder utegångsförbud för Kaliforniens nära 40 miljoner invånare.

På fredagseftermiddagen, lokal tid, meddelade New York-guvernören Andrew Cuomo att utomhusaktiviteter kraftigt begränsas i delstaten från och med söndag. Bara samhällsnödvändiga företag – som exempelvis mataffärer, apotek, infrastrukturleverantörer och vårdinrättningar – får låta sina medarbetare ta sig till arbetet, alla andra ska jobba hemma om det går, eller inte alls. Invånarna uppmanas att hålla sig inomhus och borta från andra människor i så stor utsträckning som möjligt.

– Det här är inte bara användbara tips, säger Cuomo vid en presskonferens.

– Det här är rättsligt bindande bestämmelser, de kommer att drivas igenom. Alla företag som inte efterlever kraven kommer att bötfällas och stängas. Dina handlingar kan påverka min hälsa, det är där vi är nu.

Liknande regler har aviserats i flera städer och delstater i USA, bland annat i Connecticut, New Jersey och Illinois.

Under fredagen, lokal tid, meddelades också att en av USA:s vicepresident Mike Pences medarbetare har smittats med coronaviruset. Varken president Donald Trump eller Pence har varit i kontakt med den smittade personen, säger vicepresidentens talesperson i ett uttalande, enligt amerikanska medier.

"Ytterligare kontaktspårning genomförs enligt (smittskyddsmyndigheten) CDC:s riktlinjer", heter det i uttalandet.

Pence leder den arbetsgrupp i Vita huset som bildades för att hantera pandemin.

Över 18 000 personer har smittats med coronaviruset i USA, rapporterar CNN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!