Var tredje har fast vårdkontakt – är mer nöjda

Patienter som får träffa samma läkare eller sjuksköterska regelbundet är mer nöjda med sin vård än de som endast har en fast vårdcentral. Trots det har bara omkring var tredje i Sverige en ordinarie vårdkontakt.

Patienter med en och samma vårdkontakt är mer positivt inställda till vården de får. Arkivbild.

Patienter med en och samma vårdkontakt är mer positivt inställda till vården de får. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-15 09:07

Resultaten kommer från den internationella under­sökningen International Health Policy Survey. För Sveriges del har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys på uppdrag av regeringen undersökt hur svenskar anser att hälso- och sjukvården fungerar. De flesta svaren inkom vid pandemins början, i februari och mars 2020.

Resultaten har jämförts med svar från tio andra länder, där mellan 80 och 98 procent svarat att de har en ordinarie vårdkontakt. I Sverige hade 35 procent en ordinarie vårdkontakt.

Undersökningen visar också att personer med en fast vårdkontakt ser vården som mer samordnad. De upplever sig bland annat få fler stödinsatser vid psykisk ohälsa och bättre uppföljning efter sjukhusvård.

"De som har en ordinarie vårdkontakt upplever sig mer delaktiga och involverade, att personalen bättre känner till deras sjukdomshistoria, ger dem tillräckligt med tid och förklarar på ett sätt som de förstår", säger Peter Nilsson, utredare på Myndigheten för vård- och omsorgs­analys, enligt ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!