Vårdanställda kräver samordning av covidvården

Svensk sjukvård måste samordnas bättre. Det är budskapet när sju vårdanställda möter statsministern.
–Just nu har vi i Blekinge väldigt tomt på intensivvårdsavdelningarna, men Skåne har det jättejobbigt. Ändå får vi inga patienter. Vi förstår inte varför, säger iva-läkaren Nikolaus Groll.

Nikolaus Groll, specialistläkare inom anestesi och intensivvård på Blekingesjukhuset.

Nikolaus Groll, specialistläkare inom anestesi och intensivvård på Blekingesjukhuset.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-24 20:50

När det var som värst i våras åkte han och några kollegor till Sörmland och jobbade, för även då var Blekinge relativt förskonat. Men det var på eget initiativ och rätt så svårt att få till organisatoriskt, berättar han för statsminister Stefan Löfven i ett digitalt möte med vårdpersonal från Blekinge, Skåne och Västerbotten.

– Det var via privata kontakter. Jag ringde en kompis och frågade om vi skulle komma.

Nikolaus Groll ser framför sig att vårdtrycket kommer att växla under pandemins gång och att det mycket väl kan vara Blekinge som hamnar i ett pressat läge längre fram. Då vill han veta att det går att få dit personal från andra delar av landet, eller att det går att skicka iväg patienter till andra regioner.

Stefan Löfven hänvisar till det samordningsuppdrag som Socialstyrelsen har fått av regeringen. Men Camilla Brorsson, som har ledningsansvar för iva i Umeå, vittnar om att det inte fungerar.

– Jag har försökt få tag i ett namn på Socialstyrelsen på vem som är ansvarig för fördelning av personal, men det har varit omöjligt hittills, säger hon.

Konkurrerar med Kanada

Hon tycker också att inköpen av sjukvårdsmaterial är för dåligt samordnade.

– Vi har skyddsutrustning på plats och vi har vägar upparbetade för beställning. Det som är problemet är att fortsatt köper varje region in för sitt behov och nationell samordning saknas till stor del. Då tävlar vi till exempel med Kanada som köper in miljarder handskar, medan en svensk region lägger in en beställning på några tusen.

Camilla Brorsson, som också är ordförande för Svenska intensivvårdssällskapet, efterlyser även nationella mål för hur många intensivvårdsplatser per 100 000 invånare som ska finnas i varje region. I dag är det alltför stora skillnader, anser hon.

– Det ska vara lika vård till alla i vårt land, är hennes budskap till statsministern.

Martin Ahlström, iva-läkare på Skånes universitetssjukhus, ser tendenser till försämrad samarbetsförmåga i kristid, både mellan sjukhus och mellan regioner.

– Jag tror att vi skulle må bra av att ha en statligt styrd sjukvård i vissa lägen, säger han.

Nikolaus Groll har dragit samma slutsats under pandemin:

– Statlig sjukvård hade varit bra i en krissituation, säger han.

Regionerna ansvarar

Stefan Löfven understryker att det inte går att omorganisera sjukvården under pågående pandemi.

– Det skulle förvärra betydligt. Det skulle inte fungera.

Ytterst är det regionerna som ansvarar för sjukvården. Det är ett faktum, slår han fast, och regeringen försöker stötta genom att skjuta till resurser. Efter att ha hört de vårdanställdas berättelser om hur samordningen mellan regionerna fungerar i dagsläget säger han att det är uppenbart att det behöver göras mer.

– På sikt får vi se, när coronakommissionen har gjort sitt arbete. Den kommer också att innefatta just det här med fördelningen av ansvaret mellan olika nivåer. Vad de kommer att föreslå får vi helt enkelt avvakta, men den diskussionen kommer, det är ingen tvekan om det, säger Löfven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!