Vårdpersonal blir utan influensavaccin

I Västernorrland tar vaccinet mot säsongsinfluensan slut redan innan alla i riskgrupperna blivit vaccinerade. Även inom dessa måste sjukvården nu prioritera. Vårdpersonalen riskerar att bli helt utan.

Influensavaccinet är på upphällning i flera delar av landet. I Västernorrland prioriterar sjukvården just nu inom riksgrupperna. Arkivbild.

Influensavaccinet är på upphällning i flera delar av landet. I Västernorrland prioriterar sjukvården just nu inom riksgrupperna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-21 13:50

Det uppger P4 Västernorrland som talat med smittskyddsläkaren Hans Boman. Den allmänna vaccineringen som skulle ha startat i december blir inte av alls. Ytterligare drygt 2 000 doser ska komma men sedan är det slut. Just nu prioriterar man inom riskgrupperna.

– I första hand vaccineras äldre personer på särskilda boenden och de som har hemsjukvård. I andra hand personer med kroniska sjukdomar i alla åldrar och i tredje hand de som är 65 plus men inte har några kroniska sjukdomar.

Efterfrågan under pågående pandemi är betydligt större än vad regionen kunde förutse när beställningarna gjordes i februari. Och något mer vaccin kommer man inte att få – enligt Hans Boman råder det brist på influensavaccin i hela Europa.

Årets influensavaccinering drog i gång i början av november och i år har efterfrågan varit ovanligt stor på flera håll i landet. Folkhälsomyndigheten aviserade därför att endast personer i riskgrupp och personal inom vård och omsorg som arbetar nära riksgrupperna skulle få tillgång till vaccinet i en första omgång. I Västernorrland kan dock vårdpersonalen bli helt utan.

– Som det nu ser ut blir det inte särskilt mycket vaccin som kan ges till dem, kanske ingenting. Vi prioriterar till dem som behöver av medicinska skäl i första hand, säger Hans Boman radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!