Västra Götaland flaggar för nya restriktioner

Trots att smittspridningen i Västra Götaland har börjat minska fruktar nu sjukvården i regionen en tredje våg.
–Det kommer att behövas skärpas åt ännu mycket mer, säger Leif Dotevall, regionens ställföreträdande smittskyddsläkare, och flaggar för nya restriktioner.

– Jag tror att vi behöver tänka till mer – finns det andra saker i verktygslådan som vi behöver ta till? säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Arkivbild.

– Jag tror att vi behöver tänka till mer – finns det andra saker i verktygslådan som vi behöver ta till? säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-24 16:06

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götalandsregionen har stannat upp. Men Storgöteborg går mot trenden och visar på en uppgång. Och det oroar.

– Vi står och väger. Det är samma mönster som vi såg inför den första och den andra vågen. Då började smittspridningen i Göteborgsregionen och spreds sig vidare, säger Ann Söderström. hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Det är i ljuset av det som smittskyddet ser behovet av att strama åt ytterligare.

– Jag tror vi behöver tänka till mer – finns det andra saker i verktygslådan som vi behöver ta till? frågar sig Leif Dotevall.

Ingen förlängning

Samtidigt meddelar han att beslutet om distansundervisning på högstadiet som fattades i helgen inte kommer att förlängas efter den här veckan.

I dag ligger 313 patienter på sjukhus med covid-19 i regionen. Av dem vårdas 59 på intensivvårdsavdelningar. Men medan antalet patienter långsamt minskar på de flesta sjukhus går Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i motsatt riktning, från 143 inlagda patienter den 5 februari till 173 på onsdagen.

– Kommer det en ny våg blir det oroande. Vi har en personal som har slitit under långt tid, säger Ann Söderberg.

Ljus i tunneln

Att ha jobbat med full skyddsutrustning med svårt sjuka patienter i snart ett år har tagit hårt på personalen. Och Ann Söderström vädjar om förståelse.

– Vaccinationerna gör att vi ser ljuset i tunneln, men innan vi når dit är det de vanliga förhållningsreglerna som gäller. Vi har alla möjligheter att hjälpas åt och dämpa en tredje våg, säger hon.

Samtidigt släpar vaccinleveranserna efter, vilket gör att vaccinsamordnaren hela tiden får revidera sina planer.

– Visst är det frustrerande att vi inte har mer vaccin och att vi inte har kommit längre. Men samtidigt så hjälper det inte organisationen eller invånarna om vi lägger energi på att vara frustrerade. Vi får inte mer vaccin för det, säger regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Hon uttrycker en ilska över de personer som på olika sätt försöker tränga sig i kön och fuska till vaccin, trots att de inte har rätt till det.

– Det är frustrerande. Och man ska vara medveten om att för varenda dos de fuskar till sig så är det en person i rätt prioriteringsgrupp som inte får, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!